Flyktingar återvänder trots risken för attack

GAZA CITY. Situationen blir alltmer desperat för de minst 17 000 internflyktingar som har fått tak över huvudet i skolor och andra offentliga byggnader i  Gaza. En del av dem återvänder i  frustration till högrisk­områdena vid gränsen i norr. – Det finns ingenting här. Ingen mat, inga mediciner, ingen elektricitet, och vattnet måste man köpa från en vattentank för flera dollar varje dag, säger den 39-årige bonden Anvar Attar. Han står uppgivet och packar sin röda pickup med väskor och filtar tillsammans med fru och barn. Familjen kom hit till Gaza City i  söndags, efter att ha flytt från byn ­Attatra i norra Gaza. – Israelerna släppte ned flygblad där det stod att vi måste ge oss av. Så vi gjorde det. Men jag kan inte låta mina barn ha det så här, säger han. Skolan de sovit två nätter i heter New Gaza Prep Boys School och ligger i Gaza City. Det är inte förs­ta gången denna stads skolor fylls med flyktingar. Men vanligtvis upprätthålls åtminstone ett minimum av sanitär standard. – Det går inte ens att duscha, för vattnet är så salt. Det enda vi fått är en påse med gammalt bröd, säger Anvar Attar, och slänger upp en väska till. På flaket sitter åttaåriga dottern Baraa och ser på. Hon verkar lättad över att hennes pappa bestämt att de ska åka hem. – Det är läskigt här. I går hörde vi hörde en bomb explodera nära oss, säger hon. Bara ett femtiotal meter från skolan finns en krater i asfalten, där en bil träffades av israelisk bomb i  måndags. Men riskerna för familjen Attar i norra Gaza är troligen ännu större. DN ringer FN-organet UNWRA och frågar varför flyktingar inte får ordentligt med stöd. – Vi är medvetna om situationen. Men på bara några dagar har antalet flyktingar stigit från 4 000 till 17 000, säger UNWRA:s talesperson i Gaza, Adnan Abu Hasna. En del flyktingar återvänder till norra Gaza, där en markinvasion hotar. Har ni inte ett ansvar att se till att få ut hjälpen i tid? – Vi arbetar med det här. Förhoppningsvis kan vi ge flyktingarna någorlunda drägliga förhållanden inom bara några dagar. Erik de la Reguera Publicerat i Dagens Nyheter den 16 juli 2014.