Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Norsk läkare i Gaza: Det svåraste är att världen tiger

GAZA CITY. Massiva israeliska flygbombningar har de senaste dagarna krävt minst 165 dödsoffer i Gaza. 36 av de döda är barn. På det stora Shifasjukhuset i Gaza City sliter personalen dag som natt för att rädda liv, medan bombkrevaderna får väggarna att skaka.

Fyraåriga Shimaa El Masri ligger och blinkar i ljuset från lysrören. Runt sjukhussängen står flera vuxna och ser bekymrat på henne. Ett plåster får huden att strama till över näsan, där en liten slang satts fast.

Shimaa säger inget. Hon tittar bara tyst upp i taket. Hon har inte kunnat äta något alls sedan i onsdags i förra veckan, då det outsägbara hände.
–  Hennes mamma, 14-årige storebror och 17-åriga storasyster hade varit och hälsat på en faster. När brodern gick ut på gatan träffades han av en israelisk missil som slog ned rakt på honom. Shimaa såg det och stod som förstenad. Hennes mamma sprang fram till brodern och skrek. Då slog ytterligare en bomb ned och dödade både modern och Shimaas storasyster, berättar Fatima El Masri, som är flickans moster.

Shimaa fick allvarliga splitterskador i bröstet och buken och har förlorat funktionen i en av sina njurar. Läkarna hoppas att hon ska klara livhanken. Hon är ett av 346 barn som skadats i Gaza sedan bombningarna inleddes för en dryg vecka sedan.

Den israeliska regeringen menar att flyganfallen riktas i första hand mot misstänkta terrorister och raketramper. Men den norske läkaren Mads Gilbert, som lånats ut till Shifasjukhuset i Gaza av universitetssjukhuset i Tromsø, skakar bara trött på huvudet när han hör det.

– Jag har varit i Gaza under samtliga kriser sedan 1981. Men jag har aldrig sett sådan brutalitet från israelerna – inte på så kort tid. Hälften av de 1.232 skadade vi har fått in är kvinnor och barn. Det tycks räcka med att en misstänkt person finns i ett hus för att man ska ta beslutet att döda en hel familj på ett dussin personer, säger Mads Gilbert till DN.

Tillsammans med den övriga personalen arbetar han dygnet runt för att försöka rädda liv.

– Allt saknas här. Mediciner, reservdelar till utrustningen, och såväl elektriciteten som vattenförsörjningen är utslagen stora delar av dagen, säger han.

Läkarna och sjuksköterskorna på Shifasjukhuset har inte fått lön sedan i mars. Men just nu säger ingen något om det. De härdar ut. Gör det de kan.

– Det svåraste att uthärda är inte att arbeta med svårt skadade. Det svåraste är att världens politiker tiger och vänder bort blicken gång på gång för dessa israeliska övergrepp, säger Mads Gilbert.

Utanför sjukhuset skakas Gaza då och då av bombkrevader som får husväggarna att vibrera. Det är i stort sett omöjligt att hinna se flygplanen och än mindre bomberna – innan detonationerna kommer. Ibland hörs även det väsande ljuset från de raketer som Hamas män skjuter iväg mot israeliska städer.

På måndagen kom dessutom uppgifter om att Israel skjutit ned ett förarlöst plan, en så kallad drönare, som ska ha kommit från Gaza. Om den uppgiften stämmer är det en upptrappning av konflikten, eftersom det tidigare inte varit känt att Hamas haft drönare i sin arsenal.

DN fick en exklusiv intervju med Hamas talesman Fawzi Barhoum, en av flera Hamasledare som israelisk militär nu söker efter med ljus, lykta och framför allt de drönare försedda med kameror som surrar över Gaza.

– Detta är en massaker på det palestinska folket. En sann massaker, säger han när DN nämner de många skadade.

Men Israel menar att det är era raketattacker som tvingar dem att slå mot mål i tätbebodda områden. Dessutom finns uppgifter om att era raketer ibland slår ned i Gaza och har dödat människor?

– Det där är bara propaganda. Israel är mästare på psykologisk krigföring i medierna, men de vet själva att det inte är sant. Det här var en operation som de hade planerat sedan tidigare, och nu fick de en bra ursäkt, säger Fawzi Barhoum, som syftar på kidnappningen och morden på tre israeliska tonåringar, som en Hamascell på Västbanken misstänks ha legat bakom.

Men ni bidrar ju till att konflikten trappas upp? Var och en kan ju se hur era raketer skjuts mot civila områden i Israel.

– Raketerna är en reaktion, det är resultatet av Israels angreppskrig. Vi har rätt att försvara oss, som alla folk har, säger Fawzi Barhoum.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 15 juli 2014.

You may also like...