Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Konflikten i Gaza riskerar trappas upp

GAZA CITY. Israeliskt stridsflyg har återupptagit bombningar av mål i Gaza, sedan den vapenvila som Egyptens regering föreslagit avvisats av Hamas. Samtidigt blir den humanitära situationen alltmer prekär på de skolor där 17.000 flyktingar från norra delen av Gaza samlats.

– Det finns ingenting här. Ingen mat, inga mediciner, ingen elektricitet, och vattnet måste man köpa för flera dollar varje dag. Vi tänker åka hem, för det här fungerar inte. Vi kan inte stanna här, säger den 39-årige bonden Anvar Attar.

Han står och packar sin röda pickup med väskor och filtar tillsammans med sin fru, barn och Anvars brors famij. De är 18 personer sammanlagt och kom hit till Gaza City i söndags, efter att flytt från byn Attatra i norra Gaza natten till måndagen.
– Israelerna släppte ned flygblad där det stod att vi måste ge oss av. Så vi gjorde det, säger han lakoniskt.

Men på skolan New Gaza Prep Boys School i Gaza City saknas i stort sett allt.

– Det går inte att duscha, för vattnet är så salt. Det enda vi fått är en påse med gammalt bröd, säger Anvar Attar.

– Nu talar de om en vapenvila på radion. Och även om de inte nått ända fram till ett avtal än, så föredrar jag att vänta på resultatet hemma. Där har vi i alla fall en brunn och kan äta av det som jorden ger, säger han och häver upp ännu en väska.

På flaket sitter Anvars åttaåriga dotter Baraa och ser på.

– Det är läskigt här. Vi hörde en bomb explodera nära i går, säger hon.

Risken finns dock för att familjen Attar tvingas vända halvvägs. För den vapenvila som Israel sade sig ha accepterat på tisdagsmorgonen efter ett förslag från Egyptens regering avvisades snabbt av Hamas. Rörelsens väpnade gren stämplade vapenvilan som ett skämt och förklarade att dess villkor innebar en kapitulering för den.

Även den politiska grenen av Hamas förkastade förslaget, eftersom dess ledare varken fått se eller höra om förslaget innan det offentliggjordes via massmedierna.

Konflikten föreföll i stället trappas upp. På tisdagen sköts uppemot 50 raketer från Gaza mot israeliska städer. Samtidigt stängde Hamas den enda gränsposteringen mellan Israel och Gaza. Ingen fick komma in i eller ut ur Gaza en åtgärd som beskrevs som ”unik” av Gazabor DN talat med.

Från Israels sida blev reaktionen skarp.

– Om Hamas inte accepterar förslaget om en vapenvila har vi all rätt att trappa upp insatsen, sade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu tidigt på tisdagseftermiddagen.

Bara ett par timmar senare återupptogs flyganfallen. Och i Gaza Citys skolor hukade de många internflyktingarna, samtidigt som frustrationen med bristen på mat och mediciner var fortsatt tydlig.

FN-organet UNWRA:s talesperson i Gaza, Adnan Abu Hasna, bekräftar för DN att situationen är svår i samtliga flyktingläger.

– På bara några dagar har antalet flyktingar stigit från 4.000 till 17.000. Men vi arbetar intensivt med det och förhoppningsvis kan vi ge dem någorlunda drägliga förhållanden inom några dagar.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 15 juli 2014.

You may also like...