”Bättre att odla själva än att köpa skräp”

MONTEVIDEO. Uruguay kan snart bli det första land i världen som gör odling och receptfri försäljning av cannabis lagligt. Om lagen blir verklighet kan det få följder för FN:s narkotika­konventioner och för lagstiftningen i en rad andra länder runt om i världen.

Två meter höga och en aning gängliga står cannabisplantorna tätt intill varandra på den lilla bakgården i Montevideo. Ett par kopplade hundar blänger misstänksamt mot mig när jag lyfter upp ett av de karaktäristiskt formade bladen och låter den sträva ytan stryka över handflatan. Bredvid står den stolte odlaren Álvaro Calistro med sin ettårige son i famnen och nickar lite urskuldande mot bestarna.

– Tyvärr är det nödvändigt. Vi har haft problem med stölder, förklarar han.

Plantorna är importerade från Brasilien – olagligt, givetvis – men Álvaro har ägnat mycket tid åt att hitta just den variant som han själv tycker bäst om. När han lägger ut orden låter det som om han talar om ett gott vin eller en fin tobak.

– Ruset måste stimulera min kreativitet, för jag arbetar som konsthantverkare. Jag vill inte bli alltför slö eller passiv. Och i ett större samhällsperspektiv är det så klart bättre att vi odlar själva än att vi köper det där skräpet som smugglas in från Paraguay.

Hans sambo Milagros Galliero nickar instämmande.

– Tidigare hade jag ett problem med crack, men marijuanan har hjälpt mig att ta kontroll över mitt liv igen, berättar hon.

Álvaro och Milagros har valt att vara öppna med att de odlar cannabis, eftersom de vill visa stöd för det lagförslag som just nu tröskas i Uruguays kongress och som inom kort väntas gå till omröstning. Om förslaget antas – vilket det mesta tyder på – kommer det att bli lagligt att ha nio cannabisplantor på tomten för eget bruk och att bilda så kallade brukarföreningar. Dessutom kommer receptfri försäljning av cannabis att ske i statlig regi.

Det behöver knappast påpekas att lagförslaget i högsta grad är kontroversiellt. Uruguay är, liksom de flesta andra länder i världen, bundet av FN:s narkotikakonventioner som listar cannabis som en olaglig och farlig drog. Studier har tidigare konstaterat att cannabisbruk kan leda till hjärnskador – om än i första hand hos barn och tonåringar.

Men på senare år har ett ifrågasättande av förbudslinjen växt sig allt starkare i Nord- och Sydamerika. Förespråkarna för en legalisering – eller ”reglering”, som termen lyder i Uruguay – hävdar att marijuana i själva verket inte orsakar värre hälsoproblem än den lagliga drogen alkohol.

I USA, där Richard Nixon förklarade krig mot narkotikan för 42 år sedan, sker numera receptbelagd försäljning av cannabis i 17 delstater. Sedan årsskiftet har drogen också blivit helt legal i delstaterna Colorado och Washington – något som förvisso är omstritt, eftersom det står i så bjärt kontrast till den federala lagstiftningen.

Fram till nu har dock inte något enskilt lands regering vågat utmana de internationella narkotikakonventionerna. Det som sker i Uruguay följs därför noga i omvärlden.

Vänsterpresidenten José Mújica har alltsedan han kom till makten 2010 ihärdigt drivit frågan om en legalisering. Hans parti Frente Amplio har egen majoritet i kongressen, men med 66 procent av befolkningen emot lagförslaget har många av partiets ledamöter varit skeptiska. In i det sista har kohandel pågått.

Den som har fått i uppgift att lotsa lagen i hamn är Julio Calzada, minister med ansvar för narkotikafrågor.

– Det handlar om att bryta tabun. För i praktiken kommer det att fungera ungefär som med alkohol. Det är olagligt att köra bil med alkohol i kroppen. Detsamma kommer att gälla för cannabis. Och den som går till jobbet berusad får snart problem – oavsett om det är alkohol eller cannabis, säger Julio Calzada till DN.

Detaljerna i den nya lagen är enligt honom i stort sett klara: åldersgränsen blir 18 år, marijuana ska säljas på apotek, och ett slags motbok inrättas med rätt att köpa 40 gram per person och månad. En storsatsning på behandlingshem ska fånga upp dem som fastnar i beroende. Och för att minska risken för drogturism kommer försäljningen bara att ske till personer med uppehållstillstånd i Uruguay.

Men inom oppositionen och bland anhöriga till missbrukare varnar många för att en legalisering kommer att uppfattas som en uppmuntran från statens sida. I dag röker 5,6 procent av alla uruguayaner mellan 15 och 64 år cannabis, och kritikerna fruktar att bruket och missbruket kan öka, samtidigt som det ökade utbudet skulle kunna leda till en stor svart marknad som når minderåriga.

– Visst finns en sådan risk. Men redan i dag finns bara en enda stor svart marknad – och den är helt oreglerad. Den organiserade brottsligheten får intäkter på 200 miljoner kronor per år från cannabisförsäljningen i Uruguay. De pengarna går sedan in i penningtvätt, mutor, vapen och så vidare. I stället vill vi att staten ska få de pengarna så att vi kan satsa på förebyggande arbete och utbildning, säger Julio Calzada.

Han får medhåll av aktivisten Martín Collazo på organisationen Pro Derechos.

– Uruguay är det land i Sydamerika som har starkast och minst korrupta institutioner. Dessutom gör landets geografi att det är enklare att kontrollera odlingar än i till exempel Colombia. Så jag tror att det finns goda förutsättningar här, säger han.

Under tiden frågar sig allt fler i omvärlden om Uruguay ska bli ett föregångsland eller ett skräckexempel.

Erik de la Reguera

Fakta. Cannabis

Cannabis är ett samlingsnamn för narkotika och är tillverkat av en sorts hampa (cannabis sativa). Den vanligaste varianten i Uruguay är marijuana (som är torkade blommor och blad).

Ruseffekten är milt hallucinogen­ och användningen påverkar ofta minne, inlärning, motorisk förmåga och uppmärksamhet. Enligt en del studier riskerar barn och tonåringar att drabbas av psykoser och permanenta hjärnskador av cannabisbruk.

Fakta. Uruguay

Statsskick: Republik
Huvudstad: ­Montevideo
Befolkning: ­3,3 miljoner
Landyta: 176 220 kvadratkilometer, drygt en tredjedel av Sveriges yta
Språk: Spanska

--

Publicerat i DN den 6 juli 2013.