Protesterna fortsätter att öka i styrka

MEXICO CITY. Borgmästarna i São Paulo och Rio de Janeiro har backat från höjningarna av priserna i kollektivtrafiken – gnistan som utlöste protestvågen i Brasilien. Samtidigt byggde polis barrikader inför nya demonstrationer, som väntades bli de största hittills.

– Det här kommer att innebära stora uppoffringar för oss. Vi kommer att bli tvungna att skära i stadens utgifter, sade São Paulos borgmästare Fernando Haddad när han påtagligt motvilligt gick med på att dra tillbaka den tioprocentiga höjningen av biljettpriserna.

Haddad tillhör president Dilma Rousseffs parti PT och har fått hård kritik för det brutala vis på vilket hans polisstyrkor slagit ned fredliga protester.

I tjugomiljoners­staden São Paulo har stödet för protesterna ökat från 55 till 77 procent på bara tio dagar, enligt opinionsinstitutet Datafolha – något som inte minst riskerar slå mot president Rousseffs popularitet.

Även Rio de Janeiros borgmästare backade i går från höjningar på biljettpriser. Tidigare i veckan har liknande prissänkningar också tillkännagivits i städerna Porto Alegre, Blumenau, Recife, Cuiabá och João Pessoa. Men protesterna har vid det här laget förvandlats till ett sätt för många brasilianer att protestera mot mer generella problem i landet, som fattigdom, korruption och maktmissbruk.

I praktiken vänder sig många mot den putsade fasad som landets ­regering försöker visa upp inför VM nästa år.

Natten till fredagen svensk tid väntades den största demonstrationen hittills i protestvågen äga rum. Arrangörerna hoppades att en miljon människor skulle gå ut på gatorna i över 80 städer över hela Brasilien och uppgifterna fick presidenten att ställa in en planerad resa till Japan för att kunna hålla ställningarna i landet.

Vid denna upplagas pressläggning var polisens elitstyrkor fullt upptagna med att bygga barrikader utanför regeringsbyggnader och idrottsarenor i de städer där ­fotbollsturneringen Confederations cup spelas.

Erik de la Reguera