Folkets vrede växer

MEXICO CITY. Gatuprotesterna mot korruption, polisvåld och höjningar av priserna i kollektivtrafiken fortsätter i Brasilien. I dag hoppas arrangörerna på att mobilisera hundratusentals människor runt om i landet.

– Den politiska klassen måste förstå att det är vi som styr, inte dom. De måste lära sig att respektera oss, sade 22-åriga Yasmine Gomes, som var en av omkring 50 000 männi­skor som tågade fredligt genom Brasiliens största stad São Paulo natten till onsdagen svensk tid.

Demonstrationen riktade sig mot korruption vid bygget av idrotts­arenor, höjda priser på kollektivtrafik och den senaste veckans omstridda polisinsatser, som dokumenterats på mobilfilmer och spritts via sociala medier.

Även denna kväll ägde våldsam­heter rum. Några hundra maskerade individer tände eld på bilar, slog sönder fönster och plundrade butiker längs ett par stora avenyer i São Paulo, med polisen tätt i hälarna. Arrangörerna betonade att de ansvariga för dessa handlingar var en liten minoritet.

– Våld genererar bara mer våld. Men de fredliga demonstranterna sänder ett klart budskap om det oacceptabla i korruption och slöseri med offentliga resurser. Jag vill att de ska veta att min regering lyssnar och tar till sig, sade Brasiliens president Dilma Rousseff.

Borgmästare i elva städer i landet har hittills beslutat sänka priserna på bussbiljetter. Men i São Paulo vägrar borgmästaren Fernando Haddad fortfarande att backa från den höjning av priset i kollektivtrafiken som utlöst de senaste dagarnas protester.

Höjningen krävs för att finansiera sjukvård och annan offentlig service, menar Haddad.

– Det finns tillräckligt med pengar! Problemet är hur de används, svarade en talesman för rörelsen Pase Libre, som varit tongivande i protesterna.

I dag hoppas proteströrelsen mobilisera hundratusentals männi­skor i Rio de Janeiro och flera andra städer där matcher i fotbollsturneringen Confederations cup spelas. Regeringen meddelade därför att den federala polisens elitstyrkor kommer att bevaka evenemangen.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 20 juni 2013.