Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Evakueringar fortsätter efter bränder

PARIS. Natten till onsdagen evakuerades omkring 12.000 personer undan en skogsbrand som brutit ut nära samhället Bormes-les-Mimosas, sydväst om Saint-Tropez på franska rivieran. Ett tjugotal brandmän har skadats under de senaste dagarnas kamp mot bränder i olika delar av södra Frankrike.

– Situationen är kritisk. Omkring 12.000 personer har evakuerats under natten i förebyggande syfte. De har erbjudits sovplats i gymnastiksalar, säger Bormes-les-Mimosas borgmästare François Arizzi till TV-kanalen LCI.

De evakuerade är såväl campinggäster som boende i och runt Bormes-les-Mimosas, som ligger nära Medelhavskusten. Omkring 800 hektar står i lågor, enbart i utkanten av detta lilla samhälle.

På bilder från användare på sociala medier ses hur svart och mörkgrå rök täckte himlen över Bormes-les-Mimosas på onsdagsmorgonen:

Sedan i måndags rasar en rad olika skogsbränder i sydvästra Frankrike och på Korsika. Totalt har 4.000 hektar drabbats av elden.

Torka och starka vindar gör släckningsarbetet komplicerat, och enligt franska meteorologer kan den så kallade mistralvinden hålla i sig i ytterligare några dagar.

Frankrike bad i tisdags EU att sända två vattenbombningsplan av typen Canadair till sydöstra Frankrike, där en rad andra flygplan, 4.000 brandmän och poliser redan deltar i arbetet. Hittills har ett sågverk, ett okänt antal bostadshus och fordon förstörts. Ett tjugotal räddningsarbetare uppges också ha skadats.

Utöver Bormes-les-Mimosas har ön Korsika drabbats hårt. I samhället Biguglia, bara en knapp mil från Korsikas största stad Bastia, för räddningsarbetarna en hård kamp mot elden och gnistorna.

– Vinden förvandlar vårt jobb till ett slags gerillakrig, i synnerhet i bebodda områden. Om vi missar den minsta lilla glöd kan vi plötsligt ha en stor brand i ryggen, just som vi trott att vi lyckats pressa tillbaka elden, säger räddningsledaren i Biguglia, Jean-Jacques Peraldi, till nyhetsbyrån AFP.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN den 26 juni 2017.

You may also like...