Jubel bland folket efter historisk dom

MEXICO CITY. Guatemalas exdiktator Efraín Ríos Montt har dömts till 80 års fängelse för folkmord och brott mot mänskligheten. Det är första gången som en tidigare statschef fälls för folkmord i sitt eget land.

En spänd tystnad vilade över rättssalen i Guatemala City när domaren Yassmin Barrios läste upp domslutet natten till lördagen svensk tid. Men när det stod klart att den förre generalen Efraín Ríos Montt hade dömts för folkmord och brott mot mänskligheten utbröt långa applåder. Fredspristagaren Rigoberta Menchu och många andra grät av glädje, och ordet ”justicia” – rättvisa – skallade genom salen.

Människorättsaktivister över hela världen hyllar nu de anhörigas tre decennier långa kamp för rättvisa.

– Det är ett historiskt domslut för Guatemala. För oss anhöriga är det viktigt att sanningen blir känd, så att detta aldrig kan upprepas, säger Benjamin Manuel Jeronimo till DN.

Han är representant för en anhörigorganisation och blev vittne till hur 296 medlemmar av ixilfolket massakrerades i hans by den 18 juli 1982.

– Soldaterna våldtog, torterade och sköt alla som befann sig i byn. Sedan hällde de bensin över offren och tände eld. De mördade 14 medlemmar i min familj, säger Benjamin Manuel Jeronimo, som låg gömd ett sextiotal meter från platsen och såg allt med egna ögon.

– De anklagade oss för att tillhöra gerillan. Men allt vi hade gjort var att organisera oss för att ordna rinnande vatten i våra hus, säger han.

Under rättegången har dussintals vittnesmål som Benjamins målat upp en skakande bild av Efraín Ríos Montts 17 månader vid makten (1982–1983). Domstolen slår fast att attackerna mot ixilfolket var en del i en strategi för att utrota vänstergerillorna i landet – och att exdiktatorn inte kan ha varit ovetande om dess följder.

Den 86-årige Ríos Montt är fortfarande en maktfaktor i Guatemalas politik och har haft stöd av bland andra landets nuvarande president Otto Pérez Molina.

Men rättsprocessen har fortsatt tack vare påtryckningar från omvärlden – och i går kväll gick den gamle exdiktatorn till slut till sängs i en fängelsecell.

Erik de la Reguera

Byar attackerades

Omkring 200 000 dödsoffer krävdes under inbördeskriget i Guatemala åren 1960–1996.

De värsta massakrerna utspelade sig under general Efraín Ríos Montts år vid makten (1982–83), då militären attackerade byar och flyktingläger.

Tusentals medlemmar av ixilfolket torterades, våldtogs och avrättades systematiskt. Merparten av offren hade inte någon koppling till gerillorna.

-

Publicerat i DN den 12 maj 2013.