”Chávez blev förgiftad”

MEXICO CITY. Venezuelas president Hugo Chávez är död. Det bekräftade landets vicepresident Nicolas Maduro sent i går ikväll. Några timmar tidigare hade han anklagat ”utländska konspiratörer” för att ha förgiftat Chávez och låtit utvisa militärattachén på USA:s ambassad i Caracas.

– President Hugo Chávez är död. Han kämpade tappert mot sin sjukdom i nästan två år, sade vicepresident Nicolas Maduro strax före midnatt svensk tid.

Bara ett par timmar tidigare hade han vid en presskonferens anklagat landets fiender för att ligga bakom sjukdomen.

– Vi har en rad ledtrådar som tyder på att Hugo Chávez insjuknat till följd av en attack. Detta är en allvarlig sak, som kommer att utredas i en sanningskommission, sade en sammanbiten Nicolas Maduro i ett tal till nationen på tisdagskvällen svensk tid.

Nicolas Maduro hävdade att cancersjukdomen, vars exakta diagnos fortfarande är hemligstämplad, varit en del i en plan för att undergräva den socialistiska regeringen i Venezuela.

– Det är inte första gången i historien det sker. Senast var det den palestinske ledaren Yassir Arafat som omkom till följd av en frammanad sjukdom, sade den venezuelanske vicepresidenten, som nu blir landets ledare fram till att nyval kan hållas.

Venezuelas regering har gett få eller inga detaljer om Chávez sjukdom, men de flesta oberoende experter är eniga om att det rört sig om tjocktarmscancer. Efter den senaste operationen i december ska Chávez ha drabbats av en svår inre blödning och flera allvarliga luftvägsinfektioner. Till följd av en trakeotomi i luftstrupen kunde han mot slutet av sitt liv inte längre prata, och så sent som i går eftermiddag meddelade regeringen att presidenten fått nya cellgiftbehandlingar och att hans tillstånd försämrats ytterligare.

Rykten och obekräftade tidningsuppgifter har i flera veckor gjort gällande att presidenten befunnit sig i koma eller rent av förklarats hjärndöd. Och protesterna mot hemlighetsmakeriet har tilltagit.

– Vi vill veta vad som händer med Chávez och hans hälsa! Om han lever eller om han är död. Och vi ha nyval! sade Dario Alberici, som deltog i en stor protest mot regeringen i Caracas i helgen.

Kanske var det de växande protesterna som fick Maduro att börja tala om konspirationer och giftattacker, trots att några konkreta bevis ännu inte lagts fram. Å andra sidan är det inte första gången som dessa misstankar luftas: Chávez ställde själv för ett drygt år sedan den öppna frågan om USA kunde ha utvecklat ”ett nytt biologiskt vapen” som gett honom cancer.

I gårdagens tal lät Maduro också utvisa USA:s militärattaché i landet, David del Mónaco.

Han anklagas för att ha sökt upp missnöjda officerare och mana dem till att genomföra en kupp mot regeringen:

– Señor David del Mónaco har 24 timmar på sig att packa sina väskor och lämna landet.

Någon reaktion från USA:s regering fanns inte att tillgå vid denna upplagas pressläggning.

Erik de la Reguera

Fakta. Sjukdomen

I juni 2011 opererade Venezuelas socialistiske president Hugo Chávez bort en tumör ”stor som en baseboll” ur mellangärdet. Sedan dess har han genomgått ytterligare tre operationer och flera cellgifts- och strålbehandlingar. Den exakta diagnosen har inte offentliggjorts, men mycket tyder på att det rörde sig om tjocktarmscancer.

Efter den senaste operationen i december förra året hade den annars så mediale Chávez försvunnit ur offentlighetens ljus. Tillståndet uppgavs ha förvärrats av svåra luftvägsinfektioner och blödningar.

-

Publicerat i DN den 6 mars 2013.