Förskingrade över en miljard – fackbas gripen

MEXICO CITY. Mexikos mäktigaste kvinna, den 68-åriga fackföreningsbossen Elba Esther Gordillo, har gripits misstänkt för att ha förskingrat över en miljard kronor. Bland annat ska hon ha spenderat mångmiljonbelopp på exklusiva designkläder, privata jetplan och lyxvillor i USA.

”De har gripit Elba Esther!”

Budskapet gick som en löpeld på sociala medier i Mexiko natten till onsdagen. Då hade det mäktiga lärarfacket SNTE:s ledare just förts från flygplatsen i Toluca till ett högsäkerhetshäkte i utkanten av Mexico City.

Polisen misstänker Elba Esther Gordillo för penningtvätt, skattebrott och förskingring av 1,2 miljard kronor av lärarfackets pengar under tre års tid.

Som stöd för anklagelserna finns kreditkorts- och bankregister som vittnar om inköp av privatplan, lyxvillor och ett klädkonto på lyxbutiken Neiman Marcus i USA motsvarande 14 miljoner kronor.

Sent i går kväll fanns ännu inte någon kommentar att tillgå från Gordillo eller den fackförening som hon styrt med järnhand. Men Gordillos dotter ska ha haft ett privat möte med Mexikos inrikesminister. Frågan som många ställde sig var: kommer hon verkligen att sitta kvar i häktet?

Gordillo har spelat en central roll i Mexikos politiska liv i drygt 20 år och hållit en rad presidenter under armarna. Den nyligen avgångne presidenten Felipe Calderón förlitade sig på hennes förmåga att mobilisera miljontals röster på landsbygden, där magisterns röst ännu väger tungt.

Samtidigt har många mexikaner kommit att se Gordillos plastikopererade nuna som en symbol för korruption och maktfullkomlighet. När det 2008 avslöjades att hon delat ut monsterbilar av märket Hummer till 59 medarbetare, skojade hon bara bort det och utlyste ett ”Hummerlotteri” bland medlemmarna.

Hon har också anklagats för att hindra reformer av landets utbildningssystem och försvara absurda förmåner, som att barn till lärare kan ärva deras anställning.

När en reform av utbildningssystemet ändå röstades igenom för en månad sedan, ledde det till stora protester från lärarfacket – vilket kan förklara att gripandet kommer nu. Mycket talar för att en hård strid väntar inom den politiska eliten, där Gordillos kontakter är många och spridda över partierna.

Erik de la Reguera

Leder största fackföreningen

Gordillo leder sedan 1989 det mexikanska lärarfacket SNTE. Med 1,9 miljoner medlemmar är det Latinamerikas största fackförening. Av tradition är den extremt toppstyrd, präglad av korruption och närstående det gamla maktpartiet PRI.

Gordillo har tidigare varit parlamentsledamot för just PRI (som nu återvänt till makten), men sedan början på 2000-talet har hon slutit allianser med politiker från en rad andra partier.

Hon har upprepade gånger varit inblandad i korruptionsskandaler, men aldrig gripits av polis – förrän nu.

--

Publicerat i DN den 28 februari 2013.