149 personer försvunna

MEXICO CITY. Minst 149 per­soner – och möjligen hundratals fler – har försvunnit spårlöst de senaste sex åren efter att ha kidnappats av militär eller polis i Mexiko, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch.

Organisationen talar om den allvarligaste krisen vad gäller ”påtvingade försvinnanden” i Latinamerika på flera årtionden i spåren av en konflikt mellan kriminella organisationer och militären i landet.

– Det handlar inte längre om några enskilda fall, säger organisationens Amerikachef José Miguel Vivanco till New York Times.

Offren är långtifrån bara misstänkta kriminella, utan även politiska aktivister, journalister eller vanliga medborgare som på ett eller annat sätt hamnat i vägen för myndighetsutövare, politiker eller maffian.

I 60 av de fall som Human Rights Watch studerat är förövarna poliser som i praktiken varit allierade med den organiserade brottsligheten, något som illustrerar en tilltagande trend i Mexiko: att de vattentäta skotten mellan ordningsmakt och kriminella försvinner.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 22 februari 2013.