Aktivist på Facebook fick pris på sitt huvud

MEXICO CITY. Maffian i norra Mexiko trappar nu upp terrorn mot aktivister och medborgarjournalister på sociala medier. I förra veckan fick administratören för den populära Facebooksidan Valor por Tamaulipas veta att vederbörande fått ett pris på sitt huvud: 350 000 kronor.

”Den senaste timmen har vi fått rapporter om maskerade män som rånar bilister vid järnvägskorsningen utanför Ciudad Victoria.”

Varningar av det slaget utgör det huvudsakliga innehållet på Facebooksidan Valor por Tamaulipas (mod för Tamaulipas), där även rapporter om skottlossningar och mord i den nordliga delstaten Tamaulipas publiceras.

Tidningar, tv och radio i denna del av landet är i praktiken helt censurerade. Hot och åtskilliga mord på journalister har helt tystat offentligheten, i spåren av en blodig konflikt mellan brottssyndikaten Zetas och Golfkartellen.

Tusentals har dödats. Landets militär får allt större problem att hävda sin territoriella kontroll.

Lokalbefolkningen har därför sökt sig till sociala medier som Facebook och Twitter för att få grundläggande information om säkerhetsläget. Men inte ens det accepteras nu längre av den organiserade brottsligheten.

I förra veckan spreds ett hotfullt flygblad i staden Ciudad Victoria med texten:

”600 000 pesos (350 000 kronor) till den som ger exakta uppgifter om personen som driver Valor por Tamaulipas, eller om dennes familjemedlemmar.”

Flygbladet avslutades med ett nummer till en tipstelefon.

Den mediala blackouten gör det svårt att avgöra hur trovärdigt hotet är, men de senaste åren har flera twittrare och bloggare hittats mördade i norra Mexiko – med huvudet avhugget.

Den anonyma administratören för Valor por Tamaulipas – som i dag har 150 000 följare – tar hotet på största allvar:

”Det går inte att vara räddare än jag är nu”, skriver han eller hon i ett öppet brev till redaktioner i Mexico City, där pressfriheten ännu existerar.

Någon hjälp från regeringen förväntar sig dock inte administratören.

”Jag litar inte på delstatsregeringen. Den kontrolleras helt av de kriminella. Och den federala regeringen kan inte agera fritt här.”

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 20 februari 2013.