Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Vänsterledaren tror på storseger

MEXICO CITY. När Ecuador går till presidentval i morgon, söndag, är den sittande presidenten, socialisten Rafael Correa, storfavorit. En del menar att han kan bli Hugo Chávez arvtagare som ledare för den mer radikala delen av vänstern i Latinamerika.

– Vi kommer att vinna! Och inte med mindre än 65 procent av rösterna! sade Ecuadors president Rafael Correa självsäkert vid ett valmöte i Quito i veckan.

Han kan mycket väl få rätt. Det mesta tyder på att Correa når de 40 procent av rösterna som krävs för att segra redan i första omgången. Avståndet till den närmaste utmanaren, högerkandidaten Guillermo Lasso, är stort i mätningarna.

När Correa tillträdde presidentposten 2007 hade Ecuador just gått igenom en djup ekonomisk och politisk kris, med byten på presidentposten var och vartannat år. Landet drabbades även hårt av den globala finanskrisen året efter.

Trots det har den universitetsutbildade ekonomen Correa lyckats över förväntan. Ekonomin har stabiliserats, inflationen är förhållandevis låg, utbildningen och sjukvården har förbättrats och fattigdomen minskat från 38 till 29 procent.

Det finns rent av de som tror att Correa kan överta den sjuklige venezuelanske presidenten Hugo Chávez roll som ledare för vänsterströmningen ”21:a århundradets socialism”.

Ändå har en del av Correas tidigare allierade vänt honom ryggen. Vissa av urfolkens rörelser ser presidentens auktoritära ledarstil och återkommande angrepp på oppositionella medier som oacceptabla. Andra menar att hans satsning på gruvnäring och oljeutvinning är ett stort svek.

– Den här regeringen säger en sak och gör en annan, säger Delfin Tenesaca, vars urfolksorganisation Ecuarunari hör till dem som anklagar Correa för att ha brutit mot den nya författningens skrivning om naturens rättigheter.

Denna spänning mellan dem som vill ha en mer miljömässigt hållbar utveckling, och dem som likt Correa prioriterar utvinning av naturresurser, omfördelning och fattigdomsbekämpning i städerna, är i dag högst påtaglig inom den latin­amerikanska vänstern.

Erik de la Reguera

De främsta kandidaterna

Rafael Correa, 49 år, är landets sittande president. Han är USA-utbildad ekonom, socialist och lovar fortsatt omfördelning av resurser, fattigdomsbekämpning och infrastrukturprojekt.

Guillermo Lasso, 57 år, är den ledande högerkandidaten. Han är en före detta bankdirektör och har försökt locka medelklassväljare med hjälp av löften om sänkta skatter.

Alberto Acosta, 46 år, är en tidigare allierad till Correa som nu anklagar presidenten för att ha svikit de socialistiska idealen, vara auktoritär och offra naturen för ekonomisk tillväxt.

-

Publicerat i DN den 16 februari 2013.

You may also like...