Vakter anklagas för att ha stoppat flyende gäster

MEXICO CITY. Säkerhetsvakter på nattklubben i staden Santa María i södra Brasilien, där över 200 ungdomar omkom i en brand natten till söndagen, ska enligt uppgift ha vägrat släppa ut besökarna när branden bröt ut.

Klockan var omkring halv tre på natten när branden startade inne på den stora nattklubben ”Kiss” i staden Santa María i södra Brasilien, några tiotal mil från gränsen till Uruguay och Argentina. Minst 232 människor omkom i eldhavet som ödelade nattklubben.

Omkring 500 personer tros ha befunnit sig i lokalen – de flesta ungdomar. Panik utbröt när det visade sig att antalet nödutgångar var betydligt färre än vad som krävdes för evakueringen.

– Allt gick så otroligt snabbt. En vän gjorde mig uppmärksam på att det hade börjat brinna i taket. Min syster tog tag i min arm och drog mig mot utgången. Full panik utbröt bara några sekunder senare, och jag ramlade flera gånger. Men till sist kom vi ut och kunde ställa oss på andra sidan gatan, där vi såg hur hostande människor flydde röken som vällde ut bakom dem, säger 23-åriga Luana Santos Silva till TV-kanalen Globo News.

Den exakta brandorsaken är inte fastställd, men enligt vittnesuppgifter började branden kort efter att sångaren i ett band tänt en bengalisk eld som en del i en scenshow. Troligen tog isoleringsmaterialet i taket eld, vilket skulle kunna förklara den giftiga rök som sedan fyllde lokalen. Klubben uppges ha varit helt övertänd på bara tre minuter.

Många av offren dog av rökförgiftning i trängseln som uppstod nära huvudingången. Enligt BBC tvingades brandmän slå sig in genom en vägg för att över huvud taget kunna nå fram till de som fastnat i eldhavet.

– Vi undersöker vittnesuppgifter om att säkerhetsvakterna på klubben först vägrade släppa ut de flyende gästerna, troligen på grund av att inte alla hade betalat inträde, sade ledaren för räddningsinsatsen, Guido Pedroso de Melo, till tidningen O Globo på söndagen.

Omkring 90 procent av offren hittades inne på toaletterna, dit de troligen flytt undan rökutvecklingen, men sedan fångats i en dödsfälla.

Dödssiffran befaras stiga ytterligare, eftersom identifieringsarbetet är mödosamt. 117 personer vårdas också på sjukhus efter branden.

I går ringlade en 500 meter lång kö med förtvivlade anhöriga utanför den byggnad där identifieringen pågår. Många var upprörda över att klubben inte följt säkerhetsföreskrifterna.

Den lilla staden Santa Maria, med omkring 270 000 invånare, har aldrig förr drabbats av något liknande. Många av de döda var universitetsstudenter från utbildningar i pedagogik, agronomi och zoologi som kallade till gemensam fest på klubben på lördagskvällen.

Med anledning av händelsen lämnade Brasiliens president Dilma Rousseff ett toppmöte i Chile, där hon på söndagen skulle ha träffat ledare för EU och Latinamerika.

– Det här är en tragedi för oss alla. Till det brasilianska folket och invånarna i Santa Maria vill jag säga att vi alla står tillsammans i denna stund.

– Vi bär en stor sorg nu, men vi kommer att ta oss igenom den, sade Rousseff.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 28 januari 2013.