Nattklubbens tillstånd hade gått ut – ägare gripen

MEXICO CITY. En av ägarna till den nattklubb som eldhärjades i Santa Maria i södra Brasilien greps i går, tillsammans med två av musikerna i det band som spelade när tragedin inträffade. Samtidigt ställs frågan om landet kan garantera säkerheten vid arrangemang som VM i fotboll 2014 och OS 2016.

– Det är så sorgligt. Tretton eller fjorton av mina kurskamrater omkom i branden. En nära vän dessutom … Alla som jag känner visste att det skulle ordnas en fest på det där diskot, säger studenten Felipe till nyhetsbyrån AFP innan han går in på en av de många begravningar som hålls i Santa Maria nu i dagarna.

Befolkningen i denna universitetsstad av Malmös storlek är i chock. De flesta av offren var studenter vid Santa Maria-universitetet (UFSM), där olika studentföreningar hade kallat till fest i lördags kväll. Men enligt lokala medier fanns också en del minderåriga i publiken, som troligen släppts in med falska id-kort eller på grund av bristande kontroll.

Några nödutgångar fanns inte, så den enda räddningen när lågorna började sprida sig var att ta sig snabbt till huvudingången. Men trängseln där gjorde att många försökte ta skydd inne på herr- eller damtoaletterna, där de fångades i en dödsfälla när den giftiga, svarta röken vällde in.

Minst 231 personer omkom i branden. De flesta av dem av rökförgiftning. Ytterligare 80 personer vårdades i går på sjukhus för allvarliga skador.

Enligt lokala medier hade den lokala brandskyddsinspektionen dragit in nattklubbens tillstånd redan för ett år sedan. Hur den ändå kunde hålla öppet är oklart – men mycket tyder på att skälet var korruption.

Den ena ägaren till nattklubben greps i går, misstänkt för att ha orsakat katastrofen genom bristande underhåll. Även en av hans medarbetare har gripits, liksom två av medlemmarna i det band vars fyrverkerishow troligen utlöste eldsvådan.

– Vi måste se till att ändra lagen. Det är helt oacceptabelt att en nattklubb i dag kan anordna den här typen av fyrverkerier inomhus, säger Tarso Genro, guvernör i delstaten som Santa María ligger i.

Polisen utreder också vittnesuppgifter om att säkerhetsvakterna på nattklubben först inte ville släppa ut de panikslagna gästerna, eftersom de trodde att de försökte undvika att betala. Dyrbara sekunder kan på så vis ha gått till spillo.

Eldsvådan är den allvarligaste som drabbat Brasilien sedan 1961, då fler än 500 människor omkom i en cirkusbrand. Men brott mot säkerhetsföreskrifter är än i dag närmast vardagsmat på många av landets nöjesetablissemang. Inte sällan kringgås reglerna med hjälp av just mutor och korruption.

Bland dem som skickat kondoleanser till Brasiliens president Dilma Rousseff och hennes regering finns internationella fotbollsförbundet Fifa och Internationella olympiska kommittén IOK. Dessa båda organisationer kommer säkert också att ställa en del oroliga frågor när den värsta chocken väl har lagt sig.

För samma dag som nattklubben eldhärjades invigdes den första av de många arenor som är på väg att byggas inför VM i fotboll 2014 och OS i Rio de Janeiro 2016. Uppgifter i brasiliansk press hävdar att dessa byggen i många fall kostat betydligt mer än de borde ha gjort – ett klassiskt tecken på korruption.

Rousseff har gjort sig känd som en järnlady som inte accepterar excesser av sina medarbetare, och hon kommer säkert också att göra allt för att garantera brandsäkerheten på de nya arenorna. Men trots det har katastrofen i Santa Maria satt i gång en debatt om hur såväl korruptionen som de stora klyftorna i Brasilien bidrar till ökade missförhållanden och risker.

Som redaktören för dagstidningen Folha de São Paulo uttrycker det i en kolumn: ”Även om de utländska besökarna inte stöter på problem på våra nya arenor, som är tänkta att symbolisera det moderna Brasilien, räcker det med att de går bara några kvarter för att de ska möta den verklighet som ledde fram till katastrofen i Santa Maria.”

Erik de la Reguera

Ögonvittnen berättar:

Folk skrek: ”Det brinner, det brinner!” Men vakterna trodde inte på dem. De fortsatte att hålla dörrarna stängda. De verkade tro att det rörde sig om ett slagsmål eller att någon ville lämna lokalen utan att betala. Vi var fem sex personer som till slut lyckades trycka upp dörrarna, för det var enda vägen ut.

När vi hade kommit ut försökte vi hjälpa de andra. Men det var svårt, för det var fullt av rök och ett fullständigt kaos, alla knuffades och klev över varandra. Jag lyckades ändå rädda en ung kvinna genom att dra henne i håret.

Murilo de Toledo Tiecher, 26 år, student.

-

Det var fruktansvärt. Vi hittade inga nödutgångar, och jag tappade bort min vän i förvirringen. Senare fick jag veta att han dött där inne. (...) En ung kvinna dog i mina armar. Jag kände hur hennes hjärta slutade att slå. Jag trodde sånt bara hände på film.

Mattheus Bortolotto, tandläkare.

-

Jag befann mig i VIP-rummet när elden började. En person hade bjudit in mig där så att jag kunde ta några bilder av konserten. Det gav mig en god överblick över lokalen. När jag först hörde skriken trodde jag att det var ett slagsmål. Men sedan såg jag elden och röken och förstod att jag måste ta mig ut snabbt.

Fernanda Bona, fotograf

--

Publicerat i DN den 29 januari 2013.