Chávez familj vakar vid hans sjukbädd

MEXICO CITY. Den cancersjuke Hugo Chávez har ”svåra andningsproblem”, uppgav Venezuelas regering natten till fredagen, drygt tre veckor efter den senaste operationen på Kuba. Chávez närmaste familj vakar vid hans sida, samtidigt som spekulationerna tilltar om vad som kommer att ske om han dör.

Jul- och nyårshelgerna har präglats av en ekande tystnad i Venezuela. Landets annars så mediale president, den 58-årige Hugo Chávez, har varit helt osynlig sedan han flögs till Havanna för att genomgå ännu en canceroperation den 10 december.

Inte en enda bild eller video­snutt, inte ens ett inspelat telefonsamtal, har offentliggjorts från Chávez sjukbädd. Frågan som allt fler i Venezuela ställer sig är därför om den kubanska sjukhussängen är på väg att förvandlas till hans dödsbädd.

– Nu får det räcka med hemlighetsmakeri! Venezuela är inte en kubansk koloni! Vi måste skapa en oberoende kommission med experter som reder ut presidentens hälsotillstånd, sade Caracas oppositionelle borgmästare Antonio Ledezma natten till fredagen.

Då hade socialistregeringen i Vene­zuela just meddelat att Chávez tillstånd är fortsatt allvarligt efter operationen, och att han nu lider av ”svåra andningsproblem” till följd av en luftvägsinfektion. Presidenten ska dessutom ha drabbats av en större blödning vid operationen.

Den exakta sjukdomsdiagnosen hålls fortfarande hemlig, men det mesta tyder på att det rör sig om tjocktarmscancer. Klart är att Chávez haft flera återfall i cancer på bara ett och ett halvt år, något som rimligen borde innebära en försämrad prognos.

– ”El Comandante” är absolut vid medvetande! Han tryckte min hand med en jättes styrka, sade vicepresident Nicolás Maduro tidigare i veckan, sedan den spanska tidningen ABC citerat anonyma källor som hävdar att Chávez försatts i konstgjort koma och är nära döden.

Enligt författningen måste Chávez svära presidenteden den 10 januari, då hans nästa mandatperiod inleds. Om han inte är kapabel till det, menar oppositionen att nyval måste utlysas.

Erik de la Reguera