Minst 500 gripna efter plundringsvåg

MEXICO CITY. Affärer och varuhus i minst sex olika städer i Argentina har de senaste dagarna stormats av hundratals maskerade ungdomar på jakt efter hemelektronik, kläder och andra produkter. Två människor har dödats i upploppen och fler än 500 gripits av polis.

Julhandeln i staden Bariloche i södra Argentina förvandlades till ett veritabelt kaos häromdagen, när en stor grupp unga män rusade in i två av stadens varuhus och plockade åt sig tv-apparater, mobiltelefoner och märkeskläder. Minst 18 poliser uppges ha skadats när de försökte stoppa plundrarna.

Rapporter om liknande händelser kom snart från andra platser i landet, som miljonstaden Rosario. Där ska minst två människor ha dödats i de våldsamma sammandrabbningar med polis som följde.

Plundringsvågen nådde i fredags huvudstaden Buenos Aires utkanter. Bland annat attackerades ett Carrefour-varuhus i stadsdelen San Fernando av maskerade män beväpnade med slagträn och andra tillhyggen.

Mobilfilmer visar även vad som förefaller vara helt vanliga argentinare som i sommarvärmen övermannar affärsinnehavare, kassabiträden och säkerhetsvakter och kommer ut från sönderslagna butiker och bensinstationer bärande på alltifrån hemelektronik till balar med toalettpapper.

Liksom på andra håll försökte polisen stoppa plundrarna med tårgas och gummikulor. Minst 500 personer ska ha gripits i landet som helhet, och tiotals personer har skadats. I staden Bariloche patrulleras nu gatorna av militär.

Händelserna kommer nästan exakt elva år efter den politiska och ekonomiska krisen 2001, då en del desperata argentinare plundrade livsmedelsbutiker för att få mat på bordet. Men situationen i dag är en helt annan, även om de senaste årens starka tillväxt i landet ser ut att minska något i år.

President Cristina Kirchners rege­ring anklagar därför oppositionen för att ha organiserat plundring­arna.

–  Bara i staden Campana har vi gripit ett hundratal personer med kopplingar till busschaufförernas fackförening, sade säkerhetsminister Sergio Berni i går.

Ledaren för bussförarfacket Hugo Moyano är en av president Cristina Kirchners fränaste kritiker, men några klara bevis för att han eller någon annan ur oppositionen skulle ha organiserat plundringsvågen har ännu inte lagts fram.

Oberoende bedömare noterar samtidigt att scenerna påminner mycket om dem som utspelade sig i London förra sommaren, då hundratals ungdomar från fattiga förorter plundrade märkesbutiker och drabbade samman med polis i den brittiska huvudstaden, utan att nödvändigtvis ha några klara politiska motiv.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 23 december 2012.