Firande väcker urfolkens vrede

MEXICO CITY. På mayakalenderns sista dag i går demonstrerade tiotusentals maskerade mayaindianer i södra Mexiko. Protesterna riktade sig mot Mexikos regering, vars officiella firande har anklagats för att osynliggöra dagens urfolk.

I regn och snålblåst vandrade tusentals småbönder, både män och kvinnor, längs landsvägarna i den sydliga mexikanska delstaten Chiapas i går. Efter ett antal timmars marsch i ruskvädret nådde dessa maskerade demonstranter fram till städerna San Cristóbal de las Casas, Ocosingo, Las Margaritas och Altamirano, där de fyllde gator och torg i en lika tyst som suggestiv protest.

Demonstranterna var minst 20 000 och medlemmar i den så kallade Zapatiströrelsen, som i åratal riktat hård kritik mot regeringen för den fattigdom och diskriminering som dagens urfolk tvingas utstå. Dessutom var de tzotzil-, tzeltal-, tojolabal- eller cholindianer, och därmed i många fall ättlingar till de som för drygt tusen år sedan byggde Mayarikets majestätiska pyramider och konstruerade den berömda kalender som nu nått slutet på en symboliskt laddad tidscykel av 13 ”bak­tuner” – motsvarande 5 125 år.

Den gamla mayakalendern används inte längre i någon större utsträckning i Mexiko och Guatemala, men trots det har knappast någon kunnat undgå de senaste veckornas spekulationer om hur jorden skulle gå under eller skakas av en radikal andlig omvandling när datumet ”13.0.0.0.0” inföll i går.

Bakgrunden är de pseudovetenskaliga teorier som lagts fram av olika new age-författare och gett inspiration till katastroffilmen ”2012”. Teorier som också använts av regeringarna i Mexiko och Central­amerika för att locka utländska turister till Yucatánhalvöns sandstränder och många ruiner.

Men situationen för dagens maya­indianer har inte uppmärksammats i lika hög grad. Flera miljoner av dem lever i fattigdom och har inte fått se mycket av intäkterna från de officiella evenemangen.

– Urfolken har förvandlats till ett inslag i en show för turister, säger sociologen Cristina Munoz till BBC.

Även mayafolk i Guatemala har därför protesterat mot de officiella ceremonierna i veckan. Andra representanter för urfolken har i stället valt att delta i dem, om än med skepsis inför de ofta mycket fria tolkningar som görs av förespråkare för olika nyandliga sekter.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 22 december 2012.