Sjuk Chávez talade öppet om efterträdare

MEXICO CITY. Venezuelas president Hugo Chávez flög på söndagen till Kuba för en akut canceroperation, sedan läkare konstaterat ett återfall i sjukdomen. Inför avfärden rekommenderade Chávez för första gången vicepresident Nicolás Maduro som efterträdare, ”om det värsta skulle inträffa”.

– Jag har fått veta att läkarna hittat nya cancerceller. Därför reser jag tillbaka till Kuba för en ny operation, sade den 58-årige Chávez i ett tv-framträdande från presidentpalatset Miraflores, nästan på dagen två månader efter att han valdes om till Venezuelas president.

Talet var förhållandevis kort och tonen ödesmättad.

– Jag manar våra väpnade styrkor att stå eniga, för det finns de som kommer att försöka dra nytta av det här, intrigera och så splittring, sade Hugo Chávez, vars socialistiska politik ofta fört honom på kollisionskurs med USA.

Men det som skakade såväl hans anhängare som belackare mest var att Chávez för första gången under sina 14 år vid makten talade öppet om en efterträdare: den 50-årige vice­presidenten Nicolás Maduro.

– Det vore oansvarigt att låtsas som om det inte finns några risker. Nicolás Maduro är en sann revolutionär, och jag står med hela mitt hjärta bakom honom som Socialistpartiets kandidat om det skulle bli nödvändigt att utlysa nyval, sade Chávez, som även överför sina maktbefogenheter till Maduro under den tid han är borta från landet.

De exakta detaljerna kring Chávez cancersjukdom är en statshemlighet i Venezuela, men presidenten har sagt att läkarna opererade bort en tumör ”stor som en baseboll” från hans mellangärde i juni 2011. Därefter följde cellgiftsbehandlingar, en ny operation, strålbehandlingar och ytterligare cellgiftsbehandlingar.

I juli i år förklarade sig Chávez vara ”helt återställd” – just som presidentvalskampanjen inleddes. Men i går flög han alltså tillbaka till Kuba för ännu en operation.

Om det rör sig om tjocktarmscancer, vilket många i Venezuela misstänker, försämras prognosen ofta vid återfall. Det gäller i synnerhet om sjukdomen spridit sig till andra organ – något som Chávez hittills hävdat inte har skett.

Erik de la Reguera

Hugo Chávez. Från fängelsekund till president

1992. Leder misslyckat kuppförsök mot president Carlos Andres Perez. Fängslas, men får möjlighet att tala i tv, vilket blir början på en politisk karriär.

1998. Väljs till Venezuelas president i ett val som präglas av utbrett missnöje med åratal av nyliberal politik. Sedan omvald vid tre tillfällen (2000, 2006, 2012).

2002. Utsätts för kuppförsök, som dock avstyrs när tusentals demonstranter flödar ut på gatorna. Chávez anklagar USA för att ha legat bakom kuppförsöket och närmar sig Kuba politiskt.

2004. Lanserar stora satsningar på fattigdomsbekämpning och alfabetisering.

2007. Utlyser folkomröstning för att skriva in i Venezuelas författning att landet är socialistiskt. Förlorar – erkänner nederlaget.

2009. Utlyser folkomröstning för att slopa maximalt antal mandatperioder för en president. Segrar.

2011. Inleder behandling mot en cancersjukdom vars exakta diagnos är hemligstämplad. Uppger sig vara helt frisk i juli 2012.

2012. Meddelar att han måste genomgå ytterligare en cancer­operation, bara två månader efter att ha valts om som president. Utser vicepresident Nicolás Maduro till tillförordnad statschef och tänkbar efterträdare.

-

Publicerat i DN den 10 december 2012.