Stark oro för nytt auktoritärt styre

MEXICO CITY. Mexiko är i dag ett polariserat land sedan kravaller, godtyckliga gripanden och flera fall av misstänkt tortyr präglat Enrique Peñas första vecka som president. Ett sjuttiotal aktivister har fängslats på oklara grunder – och de hotas nu av 35 års fängelse.

– Jag kan inte tillåta mig själv att bli rädd. Någon måste ju stå upp för Judith och de andra som drabbats, säger 26-åriga Manuela Irene.

Hon är dokumentärfilmare och en av tusentals unga kvinnor och män som gick ut och demonstrerade på gatorna i Mexico City förrförra lördagen, då den 40-årige Enrique Peña svor presidenteden.

Peñas seger i presidentvalet svärtades av storskaliga röstköp, men Mexikos valmyndighet godkände valresultatet och gav honom och hans parti PRI segern.

På dagen för maktövertagandet, lördagen förra helgen, ordnade därför den partipolitiskt obundna studentrörelsen YoSoy132 fredliga manifestationer för demokrati. Studenterna är oroliga för att Mexiko kan vara på väg tillbaka till det auktoritära styre som präglade landet under PRI:s maktinnehav 1929–2000.

Men det var inte bara YoSoy132 som var ute på gatorna. Maskerade anarkister gick till attack mot polisens avspärrningar med molotovcocktailar. Butiksfönster slogs sönder. Polisen svarade med tårgas, men få gripanden gjordes och amatörfilmer visar hur personer klädda som anarkister umgicks med poliser bakom avspärrningarna, vilket närt misstankar om att en del av skadegörelsen kan ha provocerats fram.

Några timmar senare fann sig i stället fredliga demonstranter förföljda av kravallpolis i stadens centrum. Minst 32 godtyckliga gripanden gjordes, enligt lokala människo­rättsorgan, och fyra fall av misstänkt tortyr har dokumenterats.

En av dem som omringades och greps var den 27-åriga Judith Gómez.

– Vi har mängder av film- och fotobevis som visar att Judith var helt obeväpnad, omaskerad och att hon greps godtyckligt – på ett helt annat ställe än vad polisen påstår, säger Manuela Irene, som tillsammans med några andra vänner till Judith Gómez inlett en kampanj på sociala medier för att få henne fri.

69 personer fängslades, varav elva kvinnor. De riskerar upp till 35 års fängelse för anstiftan till upplopp och ”gängbrottslighet”.

– Det enda bevis som åklagaren lagt fram är en film på någon i svart munkjacka som slår sönder en hotell­entré. Men den personen har en helt annan fysionomi än Judith, säger hennes advokat till Radio W.

När DN träffar hennes bror José Luis Gómez är han påtagligt skakad.

– Det är väldigt skrämmande. Vem som helst verkar kunna råka illa ut och få långa fängelsestraff. Vår familj funderar allvarligt på att lämna landet. Men först måste vi försöka få ut Judith, säger han.

Amnesty har krävt en grundlig utredning av vad som egentligen hände under polisinsatsen.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 9 december 2012.