Bilder på Fujimori ska få honom fri

MEXICO CITY. Perus fängslade ex-president Alberto Fujimori är svårt sjuk. Det hävdar hans familj, som sprider närgångna fotografier för att få honom benådad. Men människorättsaktivister är skeptiska.

De sociala medierna i Peru har gått heta i veckan. Först spreds ett foto av en till synes dödssjuk äldre man som ligger på rygg och blickar håglöst upp mot kameran. Sedan dök det upp ett självporträtt, där samme åldring målat sig själv i oljefärger – leende och i färggranna indiankläder – bredvid ett noggrant textat budskap:

”Förlåt mig för allt det jag inte gjorde och för allt jag inte kunde undvika.”

Åldringen är Perus ex-president Alberto Fujimori. Och bilderna, som spritts på Facebook och Twitter, härrör troligen från hans anhöriga, som en del av en pågående kampanj för att få honom benådad.

– Min far har munhålecancer. Sjukdomen är inte livshotande, men han lider också av magsår och svår stress, sade Keiko Fujimori när hon och hennes bror Kenji Fujimori – båda högt uppsatta politiker – nyligen lämnade in en nådeansökan till den nuvarande presidenten Ollanta Humala.

Alberto Fu jimori dömdes till 25 års fäng else 2009 för att ha bildat dödsskvadroner under sin tid som president (1990–2000). Tusentals ”försvann” och mördades under hans år vid makten i en blodig konflikt med gerillan Sendero luminoso. Fujimori har tidigare sagt att han inte vill ansöka om nåd, eftersom det skulle kunna tolkas som att han erkänner brott.

Bland människorättsaktivister i landet är reaktionerna kyliga.

– Om Fujimoris benådas innebär det ett hårt slag för vårt land som rättsstat och demokrati, säger Rocío Silva, chef på en paraplyorganisation för människorättsorganisationer i Peru.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 25 oktober 2012.