Mexikos knarkkung uppges ha skjutits ihjäl

MEXICO CITY. En av världens mäktigaste maffiabossar, Heriberto ”El Lazca” Lazcano, har dödats i en eldstrid i Mexiko, enligt landets marinkår. Lazcano var ledare för brottssyndikatet Zetas och hans död är en fjäder i hatten för president Calderón – om den kan bekräftas, vill säga.

Lunchtid i måndags. Staden Sabinas i nordöstra Mexiko. Ett beväpnat kommando stormar in på begravningsbyrån García och kräver att den uppskrämde begravningsentreprenören ska lasta in två lik som han arbetat med i sin bil och sedan följa efter deras konvoj ut ur staden.

Han gör som männen säger. I trakterna kring Sabinas – liksom i så många andra delar av Mexiko – är befolkningen väl medveten om att det finns en parallell statsmakt som det inte är lönt att utmana: brottssyndikatet Zetas.

Kropparna levereras till överenskommen plats. Och myndigheterna får inte reda på likstölden förrän sent på måndagskvällen.

Det är troligen inte förrän då som någon myndighetsperson bestämmer sig för att köra de dödas fingeravtryck genom den federala databasen över kända brottslingar – trots att de båda männen skjutits till döds av marinkårssoldater redan dagen före. Sökningen ger en träff, och inte vilken träff som helst: ett av fingeravtrycken matchar det som finns i registret för självaste Heriberto ”El Lazca” Lazcano – Zetas lika fruktade som ökände ledare. När militärledningen informerats om saken går den snabbt ut med ett pressmeddelande: ”Vi har starka indicier som tyder på att ’El Lazca’ är död!”

Det är den officiella versionen. I går visade myndigheterna upp bilder som tagits på ”El Lazcas” misstänkta lik, innan det stals av de beväpnade männen. Men rykten om ”El Lazcas” död har visat sig vara felaktiga vid två tillfällen tidigare, och enbart utifrån bilder är det svårt att avgöra om den döde är den 37-årige tidigare elitsoldaten Lazcano, eftersom maffiabossen inte fångats på bild på åratal.

Tiotusentals människor har mördats av Zetas, som ligger bakom otaliga kidnappningar och storskalig drogsmuggling. Det har till och med förekommit uppgifter om att Lazcano och hans män planerat att mörda president Felipe Calderón.

För Calderón, vars mandatperiod tar slut om två månader, är Lazcanos död en fjäder i hatten. Förutsatt att uppgifterna verkligen stämmer.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 10 oktober 2012.