Dödsskjutningar förmörkar valspurt

CARACAS. Med bara en vecka kvar till presidentvalet i Venezuela har tre oppositionella skjutits till döds. De ansvariga för dådet tros vara sympatisörer till den socialistiske presidenten Hugo Chávez – något som nu polariserar landet.

– Vår fredliga busskaravan stoppades av ett trettiotal män beväpnade med automatvapen och molotovcocktails. De började skjuta mot två av våra ledare, som gått fram till dem för att försöka medla. Och polisen stod bara bredvid och såg på! säger lokalpolitikern Adolfo Superlano till tidningen El Nacional.

Händelsen inträffade i lördags när tusentals oppositionsanhängare var på väg till ett valmöte i delstaten Barinas i västra Venezuela. Två av ledarna för oppositionen, Antonio Valero och Omar Fernández, avled av skottskador. Sent på söndagskvällen kom besked om ytterligare ett dödsfall.

– Vi kände igen mannen som gav order. Han är miljöchef i delstats­regeringen, säger Adolfo Superlano.

Hugo Chávez växte upp i Barinas och delstatens guvernör är presidentens bror Adán Chavez. Dådet har därför stor politisk sprängkraft i Venezuela.

I går lovade inrikesminister Tareck El Aissami att utreda händelsen grundligt. Sex personer har hittills gripits, samtliga Chávezsympatisörer. Men oppositionens presidentkandidat Henrique Capriles kräver att även de lokala politiker och myndighetsutövare som misstänks ha deltagit ska ställas inför rätta.

I presidentvalet på söndag är ­Capriles något av en underdog, även om avståndet till Hugo Chávez har krympt stadigt de senaste veckorna. De flesta opinionsinstitut uppskattar att Chávez leder med omkring tio procentenheter. Men en mätning från förra veckan visar att kandidaterna snart kan ligga i stort sett jämsides.

Capriles har lyckats ena den tidigare så splittrade oppositionen och har som främsta valfråga att minska maffiavåldet i landet. Hans kampanjledning klagar över att den motarbetas av såväl valmyndigheten som regeringen. Bland annat förefaller stora belopp ur statskassan ha pumpats in i presidentens omvalskampanj.

Erik de la Reguera

Venezuela

Statsskick: Republik.

President: Hugo Chávez (sedan 1999).

Befolkning: 29 miljoner.

Exportprodukter: Venezuela har några av världens största olje- och gasreserver, vilket ger landet stora inkomster när oljepriserna är höga, men samtidigt har det också bidragit till utbredd korruption inom staten.

Publicerat i DN den 1 oktober 2012.