Poliser gripna för attack mot CIA

MEXICO CITY. Tolv mexikanska poliser har gripits för att ha deltagit i ett bakhåll mot amerikanska CIA-agenter några mil söder om Mexico City. Attacken beordrades sannolikt av maffian, men motivet är fortfarande oklart.

Veckopendlarna på landsvägen mellan Mexico City och staden Cuernavaca fick en obehaglig överraskning när intensiv skottlossning bröt ut i trafiken i fredags i förra veckan.

Efter nära en timmes kaos stod det klart att en diplomatbil som två amerikanska medborgare och en mexikansk marinkapten färdades i hade utsatts för ett bakhåll. Bilen träffades av minst ett femtiotal skott, men dess skottsäkra dörrar och fönster räddade amerikanerna från svårare skador.

USA:s och Mexikos myndigheter har försökt lägga locket på efter händelsen. Men de senaste dagarna har den ändå förvandlats till en rejäl skandal, sedan tolv mexikanska poliser häktats för att ha deltagit i attacken. Poliserna misstänks ha arbetat på direkt uppdrag av en hög maffiaboss.

– Jag beklagar djupt det som hänt, sade Mexikos president Felipe Calderón i tisdags, efter fem dagars tystnad från officiellt håll.

Frågetecken finns dock vad gäller de båda amerikanerna och deras uppdrag i Mexiko. Vid tidigare attentat mot amerikanska regeringsanställda har det snabbt offentliggjorts vilken roll de haft, men den här gången har det dröjt.

New York Times citerade i går högt uppsatta regeringsföreträdare som bekräftar ihärdiga rykten i mexikansk press om att de båda amerikanerna arbetade för USA:s underrättelsetjänst CIA. De båda ska ha varit rådgivare till den mexikanska marinens specialtrupper, vilka fått en viktig roll i kampen mot maffian de senaste åren.

Till saken hör att även en av de gripna poliserna verkar ha fått vapenträning av amerikanska myndigheter, enligt ett dokument som läckts till Wikileaks.

Utredningen omgärdas fortsatt av största sekretess, vilket inte minst beror på att misstron mellan marinkår, armé och polis är stor. Mexiko har på senare år skakats av en rad uppmärksammade fall i vilka maffian infiltrerat ordningsmakten.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 30 augusti 2012.