Misstänkt massmord i djungeln

MEXICO CITY. Guldgrävare misstänks ha mördat omkring 80 medlemmar i ursprungsfolket yanomami i Amazonas regnskog. Attacken ägde rum i de otillgängliga djungelområdena mellan Venezuela och Brasilien.

Det är den ickestatliga organisationen Survival International som nu slår larm om att invånarna i byn Irotatheri i södra Venezuela angripits av beväpnade män och att så många som åttio personer kan ha dödats. Massakern ska ha inträffat i juli i år.

Yanomamifolket lever i mycket otillgängliga områden, vilket gör det svårt att få uppgifterna bekräftade. Venezuelas regering lovade dock i går att utreda händelsen.

Tre män uppges ha överlevt – de var ute och jagade. I byn fann de det stora kommunala huset nedbränt. Familjerna var försvunna. Ben och förkolnade rester av människokroppar påträffades i bråten.

Byarna i regionen är mycket utspridda: Irotatheri ligger fem timmars helikopterfärd – eller femton dagar till fots – från centralorten Puerto Ayacucho. Det dröjde därför innan nyheten blev känd. Men nu växer upprördheten i yanomamifolkets omkring 250 samhällen.

– Vi har varnat för att något sådant här skulle kunna inträffa i tre år. Väldigt många guldgrävare finns i skogen, säger Luis Shatiwe Yanomami, en av folkets ledare.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 31 augusti 2012.