Toppolitiker pressade

MEXICO CITY. I går inleddes “århundradets rättegång” i Brasilien, med 38 höga före detta politiker och tjänstemän inför rätta för bland annat storskaligt röstköp. Rättegången kan slå hårt mot regeringspartiet PT och även få följder för ex-presidenten Lula da Silvas möjligheter att återvända till makten 2014.

– Det här är den största och mest avancerade förskingringen av ­offentliga medel i Brasiliens historia, sade riksåklagaren Roberto Gurgel när förhandlingarna inleddes i högsta domstolen på torsdagen.

På de åtalades bänk satt tre ex-ministrar och ett trettiotal andra höga politiker och tjänstemän, många av dem från det regerande arbetarpartiet PT. Förundersökningen har pågått i sju år, omfattar över 50 000 sidor och är ett försök att få rätsida på den skandal som kallas ”mensalão”, vilket på portugisiska betyder ”stor månatlig utbetalning”.

Skandalen briserade redan 2005 och var då nära att fälla den dåvarande presidenten Lula da Silva, ­eftersom det visade sig att mutor betalats ut under flera år för att säkra hans parlamentariska stöd. Pengarna ska ha tagits från regeringens PR-kassa och slussats till mängder av kongressledamöter – inte sällan omkring 70 000 kronor per ledamot och månad.

Det gick aldrig att bevisa att presidenten själv varit medveten om vad som försiggick. Däremot tvingades en rad ministrar, liksom Lulas dåvarande stabschef José Dirceu, att avgå. Det är nu också Dirceu som pekas ut av åklagaren som spindeln i nätet – något som han själv nekar till.

– Vi har tiotals vittnen som kan intyga att Dirceu inte visste någonting om några röstköp, sade hans advokat i går.

I Brasilien är kongressen sedan länge ökänd för oheliga allianser och utbredd korruption. Det unika med åtalet är därför troligen inte själva omfattningen av röstköpen – utan att de för en gångs skull lett till att politiker hamnat inför skranket.

Vissa statsvetare talar optimistiskt om en ”århundradets rättegång” och ser den som ett tecken på att den växande medelklassen i Brasilien inte längre är villig att acceptera de nivåer av korruption som länge varit vanliga inom staten.

Andra bedömare är mer försiktiga, men instämmer i att rättegången kan skada partiet PT inför höstens lokalval i Brasilien. Även ex-presidenten Lula da Silvas rykte står på spel - och indirekt hans möjligheter att ställa upp som PT:s kandidat i presidentvalet 2014.

Den sittande presidenten Dilma Rousseffs chanser till omval (även hon för PT) gynnas däremot av ett ökat fokus på korruptionen. Hon var stabschef i Lulas regering efter det att skandalen briserat, men det finns inget som tyder på att hon skulle vara inblandad i några röstköp.

Sedan Rousseff tillträdde har hon också visat sig ha betydligt mindre tolerans för korruption än sin föregångare. Ett tiotal ministrar har hittills fått sparken för oegentligheter, något som bidragit till hennes ­popularitet bland väljarna.

Erik de la Reguera

Åtalet

Rättegången som inleddes i Brasiliens högsta domstol i går handlar om en röstköpsskandal – ”Mensalão” – som avslöjades i kongressen 2005. Bland de 38 personer som står åtalade finns stabs­chefen José Dirceu, PT:s kampanjchef i valet 2002, Duda Mendonça, och PT:s kassör Delúbio Soares, liksom flera före detta ministrar. Den dåvarande ­presidenten Lula da Silva har dock inte åtalats

Publicerat i DN den 3 augusti 2012.