Valets segrare anklagas för köpta röster

MEXICO CITY. En vecka efter presidentvalet i Mexiko är resultatet ännu i ­högsta grad omstritt. Den segrande Enrique Peñas parti PRI anklagas för att ha "köpt" miljontals röster, vilket fått vänsterkandidaten Andres Manuel López Obrador att kräva att valet görs om.

– Vi vill att valet görs rent. Det som har hänt är en stor skam för vårt land, sade López Obrador natten till fredagen på en presskonferens.

Då hade omkring 99 procent av rösterna räknats eller omräknats. Enrique Peña från partiet PRI fick 38 procent av rösterna, drygt sex procentenheter före López Obrador. Men vänsterkandidaten hävdar ändå att fusk ägt rum – i form av omfattande röstköp.

I början på veckan ringlade ovanligt långa köer vid kassorna i snabbköpskedjan Sorianas butiker i utkanten av Mexico City. Reportrar från nyhetsbyrån AP och tidningen Reforma konstaterade att många av kunderna fått elektroniska presentkort värda mellan 100 och 700 pesos (50–350 kronor) av partiet PRI, ”som tack för deras stöd”.

DN har samtidigt fått bekräftat av flera källor att PRI även delat ut mat, hushållsapparater och kontanter (motsvarande mellan 250 och 400 kronor per person) på olika platser i landet.

– Vad vi har sett är den kanske största röstköpsoperationen i vårt lands historia, säger Eduardo Huchim på valobservatörsorganisationen Alianza Civica.

Enligt organisationen hade 28 procent av dem som röstade i valet blivit erbjudna pengar eller varor i utbyte mot sina röster – när de inte utsattes för regelrätta hot. Av de misstänkta röstköpen var PRI ansvarigt för 71 procent. Uppgifterna avfärdades dock av segraren i valet, Enrique Peña.

I Mexiko är det förbjudet att betala för röster. Men det är ofta svårt att bevisa att brott har begåtts, då det är fullt tillåtet att dela ut ”gåvor” tillsammans med valpropaganda.

Enorma mängder matkassar, cement, t-tröjor, takplåtar och paraplyer skänks bort i valrörelserna – och långtifrån enbart av PRI, även om det gamla maktpartiet räknas som något av mästare i grenen.

I praktiken handlar konflikten efter söndagens val därför inte bara om en maktkamp mellan två politiska partier, utan minst lika mycket om den politiska traditionen i landet. Det är denna politiska tradition som ifrågasätts av den växande studentrörelsen YoSoy132 – som främst vänder sig mot Peña men även håller López Obrador på armlängds avstånd.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 7 juli 2012.