Presidentskapet nästa avsnitt i såpan om Peña

MEXICO CITY. Tolv år efter Mexikos demokratisering gör det gamla maktpartiet PRI comeback. Segern för Enrique Peña i söndagens val kan ses som följden av en växande frustration med maffiavåldet och en haltande ekonomi – eller som det sista säsongsavsnittet i en verklighetens ”telenovela”.

I 71 år, mellan 1929 och 2000, satt den institutionaliserade revolutionens parti, PRI, oavbrutet vid makten i Mexiko. Det gjorde sig känt för att vara den kanske allra mest korrumperade politiska kraften i Latinamerikas historia. Vid demokratiseringen år 2000 var det få som trodde att partiet skulle kunna återvända till makten inom överskådlig tid.

Men när den 45-årige Enrique Peña i söndags klev upp på scenen på PRI:s valvaka och utropade sig till segrare hade han lyckats med ett remarkabelt förvandlingsnummer.

– Vi är en ny generation ledare. Vi har förändrats, intygade Peña i sitt segertal.

I publiken satt hela det gamla gardet – eller dinosaurierna, som de kallas i folkmun.

Där satt Ulises Ruiz, före detta guvernör i delstaten Oaxaca och misstänkt för otaliga politiska mord. Där satt Mario Marín, tidigare guvernör i delstaten Puebla och ansvarig för fängslandet av den grävande journalisten Lydia Cacho 2005. Och där satt Carlos Salinas de Gortari, expresidenten som kom till makten genom valfusk 1988 och som av många analytiker utpekats som hjärnan bakom Peñas kampanj.

Att omkring 38 procent av väljarna ändå röstade på Peña beror på två saker. Å ena sidan ett missnöje med den låga tillväxten i ekonomin – som knappt motsvarat befolkningsökningen under högerpartiet PAN:s år vid makten – och med den katastrofala offensiven mot knarkmaffiorna som krävt över 50 000 dödsoffer sedan 2006.

Den andra förklaringen är en massiv mediekampanj som pågått i sex år och som gett Enrique Peña ett stort försprång i opinionen. De senaste veckornas avslöjanden i The Guardian om att Mexikos största mediebolag Televisa (ägare till en rad tv- och radiokanaler) av allt att döma tagit emot mångmiljonbelopp i utbyte mot förmånlig rapportering, stämmer väl överens med det intryck som många mexikaner fått av underdånig bevakning av Peñas tid som guvernör och giftermålet med Angelica Rivera, en stjärna i Televisas ”telenovelas” (såpoperor).

Vänsterkandidaten López Obrador hade ännu på måndagskvällen inte erkänt sig besegrad. Studentrörelsen YoSoy132 sade sig också ha dokumenterat drygt 500 fall av misstänkt valfusk. Men på många håll i Mexiko rådde en stämning av resignation inför det som såg ut att bli nästa säsong av Peñas banbrytande "telenovela": presidentskapet.

Erik de la Reguera

Kommer Peña att bli en bra president?

Luis Cruz, 23 år, byggnadsarbetare, Ecatepec:

– Nej. Jag bor i den delstat som Peña var guvernör i tidigare, Estado de México, och där har vi inte sett någon större förbättring. Gatubarnen fortsätter att sniffa lim i gränderna.

Nancy Diaz, 18 år,
museiguide, Mexico City:

– Jag är skeptisk. Partiet PRI – och även Enrique Peña själv – sägs vara väldigt korrupt. Det ryktas till och med att han mördade sin förra fru. Framför allt kommer han nog att se till att berika sig själv.

Hector de Alzúa, 83 år, pensionär, Mexico City:

– Han är oerfaren, och för att vara en bra president här måste man vara skicklig på att balansera mellan olika maktsfärer. Frågan är om Peña ens får egen majoritet i kongressen.

--

Publicerat i DN den 3 juli 2012.