President avsatt efter ”statskupp”

MEXICO CITY. Paraguays vänsterpresident Fernando Lugo avsattes i fredags efter att ha ställts inför riksrätt i landets parlament. Processen gick extremt snabbt och en del av Lugos allierade i Sydamerika kallar den för en ”kupp” – något som kan leda till att den nya regeringen isoleras.

- I dag har vårt lands demokrati blivit allvarligt sargad. Jag fick i praktiken aldrig någon möjlighet att försvara mig, sade president Fernando Lugo efter avsättandet i fredags kväll.

Då hade Paraguays parlament genomfört en riksrätt mot honom på bara knappt ett dygn. Stämningen på gatorna var spänd och risken för våldsamheter stor, vilket troligen bidrog till att Lugo ändå ­accepterade domslutet.

Med bara ett knappt år kvar på mandatperioden tvingas han därmed lämna presidentposten. Men att riksrätten varit så summarisk har fått såväl Lugo som flera av hans vänsterallierade i Sydamerika att tala om en ”förtäckt statskupp”.

Den regionala stormakten Brasilien anser att processen varit ”oacceptabel”, medan Argentinas president Cristina Kirchner säger att hon ”inte tänker legitimera statskuppen i Paraguay”. Sydamerikas motsvarighet till EU, Unasur, skriver i ett uttalande att det hastiga avsättandet är ”ett hot mot demokratin”.

Bakgrunden är en polisinsats mot en grupp fattiga jordockupanter som urartade i förra veckan. Minst elva av ockupanterna och sex poliser dödades i sammandrabbningen.

Den ansvarige polischefen avskedades och senare även landets inrikesminister. Men kritiken mot presidenten fortsatte. Det tidigare statsbärande Coloradopartiet har drivit på för riksrätt och fått stöd av Lugos tidigare allianspartner, det liberala partiet.

Vicepresident Federico Franco – liberalernas ledare – har nu utsetts till ny president. Men om Unasur kommer fram till att riksrätten på något sätt bröt mot författningen, kan den nya regeringen snart finna sig utfryst.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 24 juni 2012.