Favoriten möter allt hårdare kritik

MEXICO CITY. Med mindre än tre veckor kvar till presidentvalet i Mexiko är landet på väg att polariseras i två läger: de som stöder det gamla maktpartiet PRI:s kandidat Enrique Peña – och de som varnar för att en seger för honom vore en katastrof.

– Jag är beredd att möta de andras attacker, sade Enrique Peña självsäkert innan han satte sig i den skottsäkra bil som tog honom till årets andra tv-debatt i Mexiko i söndags kväll.

Den 45-årige Peña är sedan länge favorit till segern i valet den 1 juli, men de senaste veckorna har han fått utstå allt hårdare kritik för sina band till korruptionsanklagade politiker. Hans belackare ser honom som ett tvålfagert ansikte som bakom sig har samma gamla korrupta parti som styrde landet under 71 år: PRI.

I söndagens debatt påminde bland annat det regerande partiet PAN:s kandidat Josefina Vázquez om Peñas nära band till politiker som Tomas Yarrington, misstänkt för band till narkotikamaffian och storskalig penningtvätt.

Men Peña leder fortfarande i opinionsmätningarna med mellan fem och femton procent, även om avståndet minskar till den främste utmanaren, vänsterkandidaten Andres Manuel López Obrador.

– Vi kommer att vinna, bara medierna tillåter det, sa López Obrador i söndagens debatt.

Han syftade på uppgifter i brittiska The Guardian om att Peña i flera år betalat ut miljonbelopp till tv-stationen Televisa i utbyte mot fördelaktig rapportering. Uppgifterna stöds av interna dokument som tidningen tagit del av. Televisas ledning avfärdar dem dock som förfalskningar.

Journalistiken – eller snarare bristen på journalistik – i en del traditionella medier är också ett viktigt tema för den nya folkrörelse som växt fram på sociala nätverk på senare tid: #YoSoy132. Denna student- och demokratirörelse tar inte ställning för någon enskild kandidat, men varnar för att Peña och hans parti har sina rötter i det auktoritära styre som rådde i Mexiko fram till demokratiseringen år 2000.

Erik de la Reguera

Kandidaterna:

Enrique Peña, 45, före detta guvernör i delstaten Estado de Mexico (Mexico CItys folktäta ytterområden). Kandidat för partiet PRI, som satt vid makten i 71 år under 1900-talet.

Andres Manuel López Obrador, 59, center-vänsterkandidat som tidigare varit borgmästare i Mexico City. Var en hårsmån från att segra i presidentvalet 2006.

Josefina Vázquez Mota, 50, regeringspartiet PAN:s kandidat och tidigare utbildningsminister. Konservativ i moralfrågor.

Gabriel Quadri, 57, före detta företagare med liberal profil. Hans parti anses ha nära band till den korrupta fackföreningsbossen Elba Esthér Gordillo.

Publicerat i DN den 12 juni 2012.