Obama pressas i helgen

MEXICO CITY. Är det dags att göra tillverkning, transport och konsumtion av droger lagligt? Den frågan väntar Barack Obama när han i helgen möter presidenterna i Nord-, Syd- och Centralamerika och Karibien vid toppmötet Summit of the Americas.

– Vi håller på att förlora ’kriget mot knarket’. Det är dags att vi erkänner det. Vi måste tänka nytt och våga pröva andra alternativ, sade Guatemalas högerpresident Otto Pérez Molina innan han steg ombord på det plan som tog honom till helgens stora toppmöte i den colombianska staden Cartagena.

I söndags skrev Pérez Molina en stort uppslagen debattartikel i den engelska tidningen The Observer, i vilken han föreslår en legalisering av tillverkning och konsumtion av droger. Anledningen: att länder som Guatemala håller på att förlora kampen mot maffian på grund av fortsatt stark efterfrågan på droger.

Det är första gången som en sittande statschef i Latinamerika så öppet utmanar USA:s förbudslinje. Utspelet kan mycket väl vara tänkt att sätta press på USA i förhandlingar om ökat ekonomiskt stöd, men den guatemalanske presidenten vet också att han ansluter sig till en växande idéströmning i regionen.

Presidenterna i Colombia, Costa Rica och Panama har sagt att de gärna ser ”en debatt om alternativen”, även om de undviker att öppet ta ställning för en legalisering. Något beslut väntas inte tas under helgen, men om förslaget kommer upp på bordet är det smått historiskt.

Den andra stora frågan vid mötet handlar om kommunistregimen på Kuba. En rad länder kräver att Kuba tillåts delta vid regionala topp­möten som detta, något som USA länge har motsatt sig.

Erik de la Reguera

Publicerad i DN den 14 april 2012.