Nej till legalisering av knark

MEXICO CITY. Nej till en legalisering av droger och nej till att släppa in Kuba i värmen. De väntade men omstridda beskeden gav Barack Obama när han mötte Latinamerikas ledare vid ett stort toppmöte i Colombia i helgen.

– Min personliga åsikt är att en legalisering av droger inte är rätt väg att gå. Men jag instämmer i att vi måste basera oss på vetenskapliga fakta och jag är öppen för en debatt, sade Barack Obama på toppmötet Summit of the Americas i Cartagena, Colombia.

Guatemalas president Otto Pérez Molina hade inför mötet föreslagit ”en reglerad legalisering”, vilket i praktiken skulle göra försäljning av exempelvis cannabis och kokain lika laglig som handeln med alkohol och tobak.

Flera presidenter i Latinamerika har gett Pérez Molina indirekt stöd genom att betona att ”kriget mot knarket” måste omprövas.

Ännu sent på söndagskvällen svensk tid pågick debatten om en legalisering, vilket i sig var ett smått historiskt brott mot traditionen.

De största rubrikerna har annars handlat om hemskickandet av elva av Barack Obamas Secret Service-agenter från Colombia. Omständigheterna är oklara, men misstankar finns om att de ska ha anlitat prostituerade före toppmötet. Till saken hör att kokain och andra droger är vanligt förekommande på bordeller i Colombia.

Barack Obama gav intryck av att vilja stärka banden till Latinamerika, men utan att reta väljare på hemmaplan inför presidentvalet i november. Det senare märktes inte minst i den laddade frågan om Kubas uteslutning från toppmötet.

Venezuela, Bolivia och övriga länder i samarbetsorganisationen ALBA hotar att bojkotta nästa Summit of the Americas om inte Kuba bjuds in. Men USA och Kanada fortsätter som enda länder i regionen att motsätta sig detta.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 16 april 2012.