Farcgerillan frigav tio fångar

MEXICO CITY. Den colombianska Farcgerillan frigav natten till tisdagen sex poliser och fyra soldater, som uppges vara de sista fångarna av denna typ i gerillans våld. Männen hade hållits frihetsberövade i djungeln i mellan 11 och 14 år.

”Vi har landat, hoppet har landat! De lever och är fria – och nu börjar sökandet efter fred!” twittrade ex-senatorn och medlaren Piedad Cordoba från den helikopter som förde de frigivna fångarna till staden Villavicencio i centrala Colombia.

Bilderna från landningsbanan visar tio trötta men lyckliga män i uniform. En av dem, sergeanten José Libardo Forero, hade fått tillstånd att ta med sig sitt husdjur från djungeln – en tapir.

Frigivandet innebär en stor lättnad för de anhöriga, men kan också vara början på slutet för en epok i Colombias historia. Sedan 1996 har Farc kidnappat soldater, poliser och politiker för att försöka tvinga fram en fångutväxling - något som inte har lyckats, men orsakat stort lidande. Mest känd bland gerillans offer är Ingrid Betancour, som fritogs 2008.

Nu har Farcs ledning, med ”Timochenko” i spetsen, lovat sluta upp med denna sorts frihetsberövanden. De tio männen som landade i Villavicencio natten mot tisdagen svensk tid var av allt att döma de sista fångarna av denna typ.

Men enligt organisationen Fundacion País Libre sitter fortfarande flera hundra civila fångna i gerillans läger i väntan på en lösensumma.

Kidnappningar i ekonomiskt utpressningssyfte har länge varit viktiga för gerillans ekonomi, men nu säger Farc att man ska upphöra även med dem.

Erik de la Reguera

Kidnappningar för politiska och ekonomiska syften

Farcgerillan har sedan 1996 kidnappat soldater, poliser och politiker för att tvinga fram en fångutväxling (gerillan anser att minst 500 av dess anhängare sitter fängslade av politiska skäl). Den svåra humanitära situationen i djungeln har dock lett till hård kritik mot Farc - och på senare år har gerillan successivt frigett fångar.
Kidnappningar är också en viktig inkomstkälla för Farc.

--

Publicerat i DN den 4 april 2012.