Svår balansgång för påven hos Castro

MEXICO CITY. ”Kuba kan se sin framtid skymta vid horisonten”, sa påven Benedictus XVI när han anlände till Kuba sent på måndagen. Han togs emot med pompa och ståt av president Raúl Castro, men dissidenter i landet hoppas att besöket ska bidra till att försvaga kommunistregimen.

- Jag hälsar alla kubaner, var de än befinner sig, sa Benedictus XVI – med indirekt syftning på de omkring en miljon exilkubanerna - när han steg av sitt chartrade plan i Santiago de Cuba.

Han kom direkt från Mexiko, där han de senaste dagarna manat befolkningen att vända knarkmaffian ryggen. Men det här andra och sista stoppet på resan i Latinamerika är det som rönt störst intresse internationellt – inte minst på grund av det påven sa redan i planet över Atlanten:

- Den marxistiska ideologin, som den en gång var tänkt, kan inte längre svara upp mot verkligheten.

Markeringen var ovanligt skarp för att komma från påven, och har fått bedömare i såväl Vatikanen som på Kuba att fråga sig vad man kan vänta sig de närmaste dagarna – mer konfrontation eller traditionell diplomati?

Benedictus XVI har en svår balansgång att gå. Å ena sidan måste han ta hänsyn till den lokala katolska hierarkin, som är mån om att behålla en god relation till regimen efter att bland annat ha medverkat till att ett drygt hundratal politiska fångar frigetts de senaste åren.

Å andra sidan vet Benedictus XVI att många inom den underjordiska oppositionen är kritiska mot kyrkan för vad som tolkas som en överdriven inställsamhet mot bröderna Castro.

Oppositionsgruppen Damerna i vitt har bett att få tala med påven om situationen på ön – ”om så endast en minut”. Aktivister hävdar samtidigt att säkerhetspolisen varnat dem för att politiska manifestationer inte kommer att tolereras under besöket.

Påven stannar i Santiago på östra Kuba i dag, tisdag, och reser sedan vidare till huvudstaden Havanna för ytterligare en mässa på onsdag. En rad dissidenter uppger att deras mobiltelefoner har blockerats inför besöket, möjligen för att hindra direktrapporter om manifestationer via Twitter.

”Jag har förlorat kontakten med aktivister i östra delen av landet”, twittrade den oppositionella kubanska bloggaren Yoani Sánchez från Havanna, strax före påvens ankomst.

Erik de la Reguera

Fler än hälften är katoliker

Omkring 60 procent av Kubas 11 miljoner invånare är katoliker. Bara en mindre del av dem går dock regelbundet i kyrkan.

Den förre påven Johannes Paulus II besökte Kuba 1998 och uppmanade då landet att ”öppna sig mot omvärlden”. När det begav sig beskrevs besöket som en giganternas kamp mellan Johannes Paulus II och Fidel Castro.

Den nuvarande påven Benedictus XVI är 84 år och anses sakna mycket av sin företrädares karisma. Men även Kubas nuvarande president, Raúl Castro, som är 80 år, har svårt att fylla ut sin företrädares - den sjuklige brodern Fidels - skor.

--

Publicerat i DN den 27 mars 2012.