Lantarbetare dör i tusental

MEXICO CITY. Tusentals lantarbetare har dött i en mystisk njursjukdom i Centralamerika. Forskarna är osäkra på vad som ligger bakom de stigande dödstalen, men misstankar finns om en koppling till dåliga arbetsförhållanden och besprutningsmedel på sockerplantager.

Jesús Ignacio Flores kände sig trött och illamående. Han orkade knappt kliva upp ur sängen, trots att han visste att förmannen väntade där ute på fälten.

Det var inte likt honom. Han hade jobbat på fälten längs Stillahavskusten i Nicaragua sedan han var 16 år och var van vid det tunga arbetet bland raderna av sockerrör. Men när symtomen började visa sig för tre år sedan orkade han bara inte längre - han blev sängliggande. Och tillståndet, det förvärrades.

- De sista månaderna var hemska. Han hickade oavbrutet, kunde inte sova, fick kramper och våldsam huvudvärk. Aptiten försvann. Han kräktes upp nästan allt han åt och drack, och fick stora blåsor på läpparna. Huden blev torr. Synen kom och gick. Han kunde inte kissa. På slutet yrade han nästan bara, säger Gloria Esperanza Mayorga till nyhetsbyrån AP.

Lantarbetaren Jesús Ignacio Flores var hennes make. Han avled den 19 januari i år, 51 år gammal. Sjukdomen som tog hans liv - kronisk njursvikt - har på bara några år förvandlats till en växande epidemi i Centralamerika.

Under 2009 omkom 2 793 personer i njursvikt i Nicaragua, El Salvador, Guatemala och Costa Rica, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Många av dem var män som arbetade på sockerplantager nära den heta Stillahavskusten.

Aktivister och läkare är övertygade om att giftiga bekämpningsmedel lett till sjukdomen. Några hundra anhöriga har organiserat protester och kräver skadestånd från sockerbolaget Grupo Pellas.

Men bolaget vägrar betala. Det hänvisar till forskarvärlden, som fortfarande är osäker på vad som ligger bakom epidemin. Studier finns som tyder på att tio eller tolv timmar långa arbetsdagar, i kombination med höga temperaturer kan leda till uttorkning - och senare kronisk njursvikt. Men det är bara en av många teorier. Såväl forskningen som rättsprocesserna lär därför dra ut på tiden.

Erik de la Reguera

Dödstalen stiger i flera länder

Njurarna är organ i människokroppen som har till uppgift att balansera vätskor och salter, och utsöndra slaggprodukter som bildats vid ämnesomsättningen. Så kallad kronisk njursvikt kan orsakas av ärftliga sjukdomar, diabetes, högt blodtryck, åderförkalkning, svår uttorkning, förgiftning, och en rad andra tillstånd. Om en person med kronisk njursvikt inte behandlas avlider denne så småningom.

I svåra fall behandlas njursvikt med dialys eller en transplantation. Men i många länder i Centralamerika är dessa behandlingar dyra och svåröverkomliga, inte minst för en lantarbetare.

Enbart under 2009 avled 2 793 personer till följd av njursvikt i Nicaragua, El Salvador, Guatemala och Costa Rica, enligt Världshälsoorganisationen WHO. Dödstalen ökar och lantarbetare förefaller särskilt hårt drabbade. Varför är ännu oklart.

Publicerat i DN den 16 februari 2012.