Politiker fruktar laglöshet

MEXICO CITY. Rio de Janeiros poliskår gick ut i vild strejk på fredagen, med bara en vecka kvar till karnevalsfirandets början. Omkring 14 000 soldater har försatts i högsta beredskap, utifall strejken skulle leda till laglöshet.

Minst 14 poliser greps och sattes i häkte i Rio de Janeiro i går, sedan de vägrat utföra sitt arbete. Trots det låg delar av sexmiljonersstaden nästan helt utan polisbevakning, och starka farhågor fanns för att strejken skulle sprida sig. I Brasiliens tredje största stad, Salvador, har en liknande strejk pågått i tio dagar, och där lett till en ökad mordfrekvens.

-Det är inte acceptabelt med strejker i så här centrala samhällsfunktioner. Rio de Janeiro förtjänar bättre, sa delstatsguvernören Sergio Cabral.

Omkring 800 000 turister väntas till Rio under karnevalen och med fotbolls-VM 2014 och sommar-OS 2016 i snabbt antågande skulle utbredd laglöshet vara något av en PR-katastrof. Militären har fått order att göra sig redo att rycka in.

Men sambadansare sida vid sida med tungt beväpnade soldater är långt från den bild som politiker och näringsliv vill kabla ut i världens medier när festen drar igång nästa helg. Det vet poliserna och det är därför de valt just denna tidpunkt för att kräva höjda löner och förkortad arbetstid.

- Det som erbjudits oss är inte tillräckligt. Vi kräver dubbelt så mycket, sa fackföreningsledaren Helio Oliveira till nyhetsbyrån AP i torsdags kväll.

Då hade flera tusen poliser just samlats till ett stormöte i centrala Rio de Janeiro för att besluta om strejken. In i det sista försökte stadens politiker avstyra konfliktåtgärderna, genom att erbjuda en löneökning på 39 procent under två år. Men det visade sig alltså vara förgäves.

En polislön ligger på omkring 7000 kronor per månad i Rio de Janeiro. Det är lägre än i andra delar av landet, samtidigt som Rio på bara några år blivit en av den västra hemisfärens dyraste städer att bo och leva i. De låga polislönerna anges ofta som ett av skälen till att det är så svårt att utrota korruptionen inom kåren.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 11 februari 2012.