Guatemalas konst i fokus

MEXICO CITY. Anahuacallimuséet i södra Mexico City är byggt helt i olika vulkaniska bergarter och ritades en gång i tiden av den berömde mexikanske muralisten Diego Rivera. Han lät sig inspireras av aztekernas arkitektur, vilket framgår tydligt.

Än i dag finns stora delar av Riveras samling av föremål från förkolumbiansk tid att beskåda inuti denna fascinerande byggnad.

De närmaste veckorna kan dessutom en ny utställning beskådas på muséet, med ett urval av samtida guatemalansk konst. Bland det dryga tiotalet konstnärerna från grannlandet i söder finns Sergio Valenzuela, som kallats för Guatemalas svar på den tysk-schweiziske mästaren Paul Klee. Ett åttiotal verk finns med i utställningen, som pågår fram till den 26 februari. Mer info på http://museoanahuacalli.org.mx

Erik de la Reguera

Publicerat den 5/2 2012 i DN Resor.