Bästa bokkaféet i DF

MEXICO CITY. I januari sjunker temperaturen farligt nära nollstrecket i Mexico City. Då kan den som tröttnat på den genomgående usla isoleringen i mexikanska hus finna räddningen i en bra bok och en värmande kopp kaffe.

Små kaféer har numera blivit standardinslag hos bokhandlar som Gandhi och Fondo de Cultura. Bästa upplevelsen finns dock hos El Pendulo, som stolt kallar sig just Cafébreria, bokkafé. I själva verket rör det sig om en "bokrestaurang", där man utöver en stort utbud av böcker också kan avnjuta konserter, litteraturaftnar och utmärkt mexikansk mat. Bara sex El Pendulo finns i hela denna tjugomiljonersstad, men de är väl värda att leta upp.

Mina favoriter ligger i stadsdelarna Zona Rosa, Polanco och Condesa, och öppettiderna sträcker sig ofta fram till midnatt. Mer info på pendulo.com.

Publicerat i DN Resor den 15 januari 2012.