Maffia lamslår Colombia

MEXICO CITY. Ett tiotal städer i norra Colombia har de senaste dagarna lamslagits av en paramilitär maffia kallad Los Urabeños. Maktdemonstrationen har haft udden riktad mot landets regering, men understryker också det skifte som ägt rum i Colombias undre värld.

”Från och med klockan 00.00 natten mot torsdag skall all ekonomisk aktivitet upphöra. Handel och transporter ska avbrytas och kommunhus stängas. Vi vill inte se någon på gatorna. Ingen får arbeta."

Det hotfulla budskapet stod att läsa på tusentals flygblad som delades ut runt om i nordvästra Colombia tidigare i veckan. För tio år sedan hade sannolikheten varit hög att någon av vänstergerillorna Farc eller ELN legat bakom påbudet - men tiderna förändras. Nu var undertecknaren Autodefensas Gaitanistas de Colombia (ungefär ”Colombias gaitanistiska självförsvarsgrupper”), en paramilitär kokainmaffia som i folkmun är mer känd som Los Urabeños.

Dess högste ledare, Juan de Dios Usuga, alias ”Giovanni”, sköts till döds av polis på nyårsdagen. Omständigheterna är något oklara, men Los Urabeños påstår att han blev kallblodigt avrättad. Gruppen lät därför helt sonika utlysa ett 48 timmars utegångsförbud i nordvästra Colombia, som "repressalie" mot regeringen.

Resultatet blev dramatiskt. I torsdags uppgavs minst ett tiotal städer i provinserna Chocó, Antioquia, Córdoba, Sucre och Magdalena vara helt paralyserade, med avsevärda följder för den lokala ekonomin. Även delar av miljonstaden Medellín låg öde. Och i fredags rapporterades semesterorten Santa Marta se ut som en spökstad, innan utegångsförbudet till slut upphörde igår.

För att återställa ordningen har regeringen satt in 500 tungt beväpnade poliser. Minst 28 personer har gripits, och en belöning på omkring 7 miljoner kronor har utlysts till den som kan leda polisen till maffians ledare. Men Los Urabeños får sägas ha lyckats över förväntan med sin maktdemonstration.

- Ingen väpnad organisation har lyckats besegra den colombianska staten. Vi är inte rädda den här gången heller, sa president Juan Manuel Santos i en kommentar.

Sedan bildandet 2006 har Los Urabeños förvandlats till ett av Colombias mäktigaste brottssyndikat. Dess snabba tillväxt är talande för hur den undre världen stöpts om på senare år.

Omstruktureringen började 2004, då de paramilitära grupper som bekämpade gerillan runt millennieskiftet avväpnades av regeringen Uribe. Omkring 30 000 man demobiliserades då, men processen led av allvarliga brister, vilket bland annat Human Rights Watch har dokumenterat.

Vid sidan av det ideologiska korståget var paramilitärerna ofta djupt involverade i kokainexport - en verksamhet som många av dem helst inte ville överge. Snart växte därför nya organisationer fram, med idel bekanta ansikten i ledarpositionerna. En av dessa organisationer var Los Urabeños.

I takt med att Farc och ELN-gerillorna pressats tillbaka har dessa nya grupper tagit över allt mer av kokainexporten. I dag tros de mönstra flera tusen man och stå för merparten av det drogrelaterade våldet i landet. Enbart Los Urabeños uppskattas ha omkring 1 200 man i sina led.

Erik de la Reguera

De nya kokainligorna

Los Urabeños. Grundades 2006 av före detta medlemmar i paramilitära AUC. Har sin bas i regionen Urabá (därav namnet) i nordvästra delen av landet. Anses vara den mäktigaste av de nya maffiorna.

Rastrojos. Har sin bas runt staden Cali i södra Colombia. Ses som arvtagare till Calikartellen, som dominerade kokainsmugglingen på 1990-talet. Många gamla paramilitärer bland medlemmarna.

Paisas. Har basen i Medellín, där den ökände kokainkungen Pablo Escobar härskade fram till sin död 1993.

Aguilas Negras (Svarta örnarna). Nätverk av före detta paramilitärer som finns över nästan hela landet. Har ett starkt fäste i Cucuta, vid gränsen till Venezuela.

Publicerat i DN den 8 januari 2012.