“Kärleksfull republik” ska bekämpa knarkkrig

MEXICO CITY. ”För en kärleksfull republik”. Det budskapet ska föra vänstern till makten i Mexiko nästa år. Åtminstone om man ska tro vänsterkandidaten Andres Manuel López Obrador, som vill sätta punkt för fem år av blodigt krig mot narkotikamaffian.

- Regeringen har försökt bekämpa våld med våld, ondska med ondska. Det går inte. Nu måste vi istället skapa en kärleksfull republik. För bara om man gör gott kan man bli lycklig på riktigt! sa Andres Manuel López Obrador nyligen efter att säkrat presidentkandidaturen för det mexikanska center-vänsterpartiet PRD.

Talet om en kärleksfull republik kan låta vagt, men har sprängkraft i ett land där omkring 45 000 människor dödats i maffiarelaterat våld sedan 2006. Den 59-årige López Obrador, eller AMLO som han kallas för sina initialers skull, vet att många av hans anhängare på landsbygden och i städernas fattigkvarter hyser en religiöst färgad indignation över det han kallar det moraliska förfallet i Mexiko.

Men det kristna kärleksbudskapet är också tänkt att sudda ut medelklassens bild av honom som en radikal bråkmakare.

I presidentvalet 2006 blev López Obrador slagen med en hårsmån av Felipe Calderón från konservativa partiet PAN – ett resultat som fick vänsterkandidaten att protestera upprört mot det han såg som ”ett valfusk orkestrerat av maffian”.

En pressad Calderón valde kort efter makttillträdet att förklara krig mot narkotikamaffian, vilket sannolikt var en strategi för att vinna ökad legitimitet. Omkring 50 000 soldater sattes in mot brottsligheten och hundratals korrupta poliser rensades ut. Åtgärderna applåderades av USA. Men fem år senare är situationen värre än någonsin i Mexiko.

Antalet maffiarelaterade mord har mångdubblats, brottssyndikat som Zetas utövar ett skräckvälde i delar av landet och arméns anseende har fläckats av rapporter om tortyr, försvinnanden och korruption.

Samtidigt har andelen fattiga i Mexiko ökat till omkring 50 procent.

- Jag lovar att skapa fyra miljoner jobb och dra tillbaka armén under mina första sex månader vid makten. Men vi måste också återupprätta moraliska värden och skapa en kärleksfull republik, säger López Obrador.

Budskapet har satt myror i huvudet på hans motståndare. Hittills har den tvålfagre Enrique Peña från partiet PRI lett i opinionsmätningarna, vilket bedömare tolkat som att många väljare hoppas att Peña ska kunna ”kontrollera” maffian och återge landet den stabilitet som rådde under PRI:s maktinnehav 1929-2000.

Men med ett drygt halvår kvar till valet tvekas det i kampanjhögkvarteren. Kan Mexiko verkligen vara redo för budskapet ”make love, not war”?

Erik de la Reguera

Fler än 15 000 döda

I presidentvalet 2006 segrade det regerande högerpartiet PAN:s kandidat Felipe Calderón med 0,56 procentenheters marginal. Protester och anklagelser om valfusk skakade Mexiko i flera månader efter valet. Den förlorande vänsterkandidaten Andres Manuel Lopez Obrador utnämnde sig till och med till Mexikos "legitime president".
Felipe Calderon kunde till slut svära presidenteden, varpå han inledde en militäroffensiv mot maffian. Fem år senare har maffiarelaterade morden ökat kraftigt. Förra året rapporterades drygt 15 000 ha dödats, vilket är en mångdubbling jämfört med 2006. Ett antal höga maffialedare har dödats eller gripits, men brottssyndikatens makt verkar inte ha minskat. Tvärtom har makten i den undre världen koncentrerats till ett fåtal organisationer.
Sinaloakartellens ledare Joaquin "El Chapo" Guzman har listats som en av världens rikaste och mäktigaste män av affärstidskriften Forbes. Att maffian ger kampanjbidrag i lokalval har också dokumenterats upprepade gånger.

Publicerat i DN den 18 december 2011.