Fria pressen hotad

MEXICO CITY. Sedan statskuppen i Honduras 2009 har antalet attacker mot journalister ökat kraftigt. Så sent som i förra veckan mördades radiojournalisten Luz Marina Paz, och nu varnar organisationen Reportrar utan gränser för ”ett aldrig tidigare skådat” hot mot den fria pressen.

När den 38-åriga Luz Marina Paz var på väg till arbetet i onsdags gled en motorcykel upp bredvid hennes bil. En av de båda männen på motorcykeln höll i ett maskingevär. Han vände sig om och riktade det mot henne.

Sekunderna senare var bilen perforerad av kulhål och både Luz Marina Paz och hennes manlige medpassagerare döda.

Motivet till morden är ännu oklart. Men antalet mördade journalister sedan statskuppen i Honduras i juni 2009 steg därmed till 17.

Denna dystra siffra gör att Honduras seglar upp i topp på listan över Latinamerikas farligaste länder att arbeta i som journalist. Antalet journalistmord är lika högt som i Mexiko, och då ska man komma ihåg att Honduras har en betydligt mindre befolkning.

-Det har aldrig varit så farligt att vara journalist här, och vi vet inte ens vem som ligger bakom attackerna, säger tidningen La Tribunas chefredaktör Adan Elvir till nyhetsbyrån EFE.

Situationen kompliceras av att Honduras är ett extremt våldsamt land, med en skyhög mordstatistik som ofta tillskrivs kriminella gäng och narkotikasmugglare. Polisen är i många fall korrupt och regeringen har nu börjat sätta in armén i kampen mot maffian.

Men samtidigt är det slående många av de mördade journalisterna som varit öppet regeringskritiska. Inte ett enda av morden har lett till några gripanden eller fällande domar sedan början på 2010.

Den fria pressen kan därför stå inför ”ett aldrig tidigare skådat hot", menar Reportrar utan gränser i ett uttalande.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 12 december 2011.