Förre diktatorn ställs inför rätta

MEXICO CITY. Panamas exdiktator Manuel Noriega väntas i dag, söndag, återvända från Frankrike för att ställas inför rätta i sitt hemland. Drygt 20 år efter att han greps av amerikanska trupper finns fortfarande misstankar om att han har vänner på höga poster i landet.

Säkerhetspådraget i Panama City är stort inför den 77-årige förre generalen Manuel Noriegas ankomst. Högerregeringen i landet är mån om att ingenting händer honom innan han kan ställas inför rätta och en stor polis- och militärkonvoj väntas därför föra honom till fängelset El Renacer (”Pånyttfödelsen”), där han ska invänta rättegången.

Exgeneralen står åtalad för att ha beordrat morden på tre oppositionspolitiker under sin tid som Panamas starke man på 1980-talet. Ett hundratal anhöriga och vänner till offren demonstrerade i Panama City i fredags för att kräva en rättvis rättegång.

- Visst har han avtjänat ett långt straff utomlands. Men i Panama har han inte suttit en enda dag i fängelse. Husarrest är absolut inte acceptabelt för den här typen av brott, han måste bli kvar i fängelse! säger Carlos Abadia, en av ledarna för demokratirörelsen Cruzada Civilista på 80-talet.

Farhågan bland aktivisterna är att Noriega nu ska sjukförklaras på grund av hög ålder och få avtjäna sitt straff under bekväma omständigheter i hemmet. De misstänker att den gamle diktatorn har kvar kontakter inom militären och den ekonomiska eliten.

Men regeringen avvisar farhågorna.

-Panama är redo att ta emot Noriega, sa inrikesministern Roxana Mendez till nyhetsbyrån AFP.

Under 1980-talet var Manuel Noriega en av USA:s närmaste allierade i Centralamerika. Hans hårda tag mot oppositionen ansågs säkra USA:s kontroll över den strategiskt viktiga Panamakanalen vid en tid då sandinisternas revolution skakade Nicaragua och gerillakrig rasade i både El Salvador och Guatemala.

Till Noriegas vänner räknades dock också den colombianska Medellinkartellens ledare Pablo Escobar. Dennes kokaintransporter till USA ledde till enorma vinster som Noriega var mer än villig att tvätta vita. Vittnen har berättat om hur propellerplan fulla med dollarsedlar möttes av militärkonvojer på flygplatsen i Panama City, varifrån lasten sedan fördes till statliga bankkontor.

I samband med kalla krigets slut blev Noriegas affärer till slut en politisk belastning för USA. Han vägrade avgå, vilket ledde till att USA:s president George Bush den äldre beordrade en militär operation 1989 i vilken Noriega kunde gripas. Sedan dess har han avtjänat långa fängelsestraff - först i USA och sedan i Frankrike.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 11 december 2011.