Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Ministerns död bakslag i kriget mot narkotikan

MEXICO CITY. Mexikos inrikesminister Francisco Blake har omkommit i en helikopterkrasch, vars omständigheter än så länge väcker fler frågor än de ger svar. Blake hade en ledande roll i kriget mot maffian och hans död är ett tungt bakslag för president Felipe Calderón.

Det var i fredags som en franskbyggd regeringshelikopter lyfte från en militärbas i Mexico City. I den satt den mäktige inrikesministern Francisco Blake, som räknades som nummer två i landets regering eftersom det inte finns någon vicepresident.

Helikoptern var på väg till Xochitepec och resan beräknades ta cirka en timme. Men efter bara tio minuter störtade den i ett glesbebyggt område strax söder om Mexico City. Blake och sju andra ombordvarande omkom. Orsaken till kraschen var ännu ett drygt dygn senare oklar.

Inrikesministern hade särskilt ansvar för kampen mot maffian och tillhörde president Felipe Calderóns inre krets. Myndigheterna försökte därför snabbt ta loven av spekulationer om ett eventuellt attentat.

- Mycket tyder på att dåliga väderförhållanden kan ha orsakat olyckan, sa president Calderón i en kommentar.

Men några timmar senare sa en meteorolog vid landets vädertjänst i en radiointervju att förhållandena varit relativt goda.

Detta är tredje gången på sex år som en minister med ansvar för maffiabekämpning dör i en flyg- eller helikopterkrasch i Mexiko.

2005 omkom säkerhetsminister Ramon Martin Huerta i en krasch som tillskrevs dåliga väderförhållanden.

2008 störtade inrikesminister Juan Camilo Mouriños jetplan mitt på Reforma-avenyn i Mexico City . Då gavs piloten skulden, men till och med president Calderón har senare erkänt att han misstänkt ett attentat.

Samma farhågor finns nu - och de är inte helt tagna ur luften. I en pågående rättegång i Chicago har två lokala kriminella vittnat om hur de 2008 fick en förfrågan av det mexikanska brottssyndikatet Sinaloakartellen om granatgevär som skulle användas till attentat.

Året därpå greps en av kartellens män i Mexiko, misstänkt för att ha förberett mord på presidenten. Även Sinaloakartellens fiender i Zetas och Juarezkartellen har pekats ut som ”narkoterrorister” – ansvariga för bland annat attacker mot amerikanska konsulat i norra Mexiko.

Inrikesministerns död kommer olägligt för president Calderón. Han är redan pressad av en ny rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch, i vilken det slås fast att hans militära strategi mot maffian varit ett totalt misslyckande.

Dödstalen har stigit från 1 500 till omkring 15 000 per år och antalet människorättsbrott ökat kraftigt. Human Rights Watch har bland annat dokumenterat att 39 civila ”försvunnit” i militärens operationer.

Erik de la Reguera

45 000 döda under fem års krig mot maffian

Mexikos regering inledde 2006 en militäroffensiv mot maffian, efter det att Felipe Calderón från konservativa partiet PAN valts till president. Målet för offensiven uppgavs då vara att få stopp på maffiavåldet och den organiserade brottslighetens infiltration i staten.

Fem år senare är resultaten nedslående. Omkring 45 000 människor har dödats, paramilitära maffior som Zetas och Sinaloakartellen växt i styrka och enligt Human Rights Watch har militären de senaste åren använt sig av tortyr och ”försvinnanden” på ett sätt som inte skådats sedan 1970-talets ”smutsiga krig”.

Felipe Calderón fortsätter hävda att den militära strategin är den enda rätta, men med bara ett år kvar till nästa presidentval har de flesta politiker i landet – inklusive de inom hans eget parti – börjat ta avstånd från den renodlat militära inriktningen.

Publicerat i DN den 13 november 2011.

You may also like...