Erik de la Reguera
Journalist och författare | Journalist and author | Periodista y escritor | Journaliste et écrivain

Bloggare halshuggen

MEXICO CITY. En person som ska ha varit nätaktivist och bloggare har hittats halshuggen i den mexikanska gränsstaden Nuevo Laredo. Det är fjärde mordet av det slaget i höst. Tidigare i veckan utsattes också en tidningsredaktion för ett brandattentat.

”Hej, jag heter ’Rascatripas’ och så här gick det för mig för att jag inte förstod att man inte ska publicera saker på sociala medier”. Det hotfulla budskapet stod att läsa på en lapp som hittades bredvid en halshuggen manskropp i Nuevo Laredo i onsdags.

Liket dumpades bara ett stenkast från gränsen till USA, vid foten av en staty som föreställer Christofer Columbus. Inte långt därifrån påträffades också två andra kroppar i början på september - intill ett liknande budskap.

Ytterligare ett mord inträffade i oktober. Då var det den 39-åriga nätaktivisten María Elizabeth Macías Castro som hittades halshuggen i staden.

De ansvariga för morden tros vara Zetas, ett brottssyndikat som har ett av sina starkaste fästen i Nuevo Laredo. Stadens gräns mot Texas är strategisk för smuggling av droger och invånarna har på senare år fått se sina lokala medier utsättas för flera attentat och därpå följande självcensur. Numera står ofta ingenting i lokaltidningarna om skottlossningar eller mord.

Svaret från medborgarnas sida har blivit att använda sociala nätverk och bloggar med anonyma chattrum, som ”Nuevo Laredo en vivo”. Den man som hittades död i onsdags uppges ha varit moderator på denna blogg. Hans identitet har dock ännu inte kunnat bekräftas.

Tidigare i veckan rusade beväpnade män in på lokaltidningen El Buen Tonos redaktion i delstaten Veracruz, där Zetas har ett annat av sina starkaste fästen. Männen hällde ut bensin och satte eld på redaktionen.

Även i Veracruz har medborgarna börjat vända sig till sociala medier för att finna trovärdig information. Men avsändarnas anonymitet gör det svårt att skilja på sanning, rykten och propaganda.

För en dryg vecka sedan lades till exempel en video ut på nätet i hackernätverket ”Anonymous” namn i vilken man krävde att Zetas skulle släppa en kidnappad Anonymousmedlem, annars skulle alla kartellens allierade i Veracruz namnges.

Men kidnappningen har inte gått att bekräfta. Hotet sattes aldrig i verket. Och en del detaljer i videon – som en smått överdriven hyllning av armén – antyder att det lika gärna kan ha rört sig om en del i ordningsmaktens propagandakrig.

Erik de la Reguera

Nuevo Laredo är syndikatets främsta fäste

Brottssyndikatet Zetas bildades i slutet av 1990-talet av ett antal avhoppade mexikanska elitsoldater.

I dag mönstrar denna paramilitära maffia flera tusen man, varav många är avhoppade poliser och militärer. Sedan ett drygt år tillbaka ligger Zetas i öppet krig med sina forna allierade i Golfkartellen.

Ett av Zetas främsta fästen är Nuevo Laredo, invid gränsen till USA. Staden har 370 000 invånare och två och en halv miljon lastbilar passerar varje år gränsposteringen. Det gör den viktig även för smuggling av kokain och andra droger.

Publicerat i DN den 11/11 2011.

You may also like...