Dödsängeln dömdes till livstids fängelse

MEXICO CITY. ”Den blonde dödsängeln”, marinofficeren Alfredo Astiz, har dömts till livstids fängelse i Argentina. Astiz har blivit något av en symbol för militärdiktaturens brott i landet och anses vara ansvarig för bland annat svenskan Dagmar Hagelins försvinnande 1977.

Den 59-årige Alfredo Astiz såg sammanbiten ut när domen mot honom lästes upp i en rättssal i Buenos Aires natten till torsdagen svensk tid. På ett torg i närheten stod hundratals människorättsaktivister och anhöriga till Astiz offer och följde den historiska händelsen via storbildsskärm.

När orden ”livstids fängelse” ekade ut över torget utbröt applåder och jubel. Många hade väntat på denna stund i över 30 år.

- Det är en oerhörd glädje! Jag är väldigt stolt över att Argentina nu är ett av få länder i Latinamerika som kommit så här långt, säger Liliana Pelegrino, som är en av dem som vittnat i rättegången, till DN.

Hon kunde inte vara på plats i Argentina när domslutet kom, utan fick reda på det i sitt hem i Stockholm.

- För mig innebär det här en tröst och en upprättelse. Men det handlar inte om hämnd. Det handlar om rättvisa, säger Liliana Pelegrino.

Hon är en av omkring 5 000 människor som kidnappades och fördes till Marinens mekaniska skola, ESMA, under militärdiktaturen 1976-1983. Offren anklagades för att vara vänsteraktivister och för att på olika sätt ha konspirerat mot staten. I praktiken kunde dock ofta alla som råkade stå i ”fel” adressbok hamna i torterarnas våld.

Alfredo Astiz var en av de mest aktiva torterarna på ESMA. Nu har han dömts för att ha kidnappat och mördat två franska nunnor och tre kvinnor som var aktiva i anhörigorganisationen Mödrarna på Plaza de Mayo, men Astiz tros ha varit ansvarig för betydligt fler brott.

Han har bland annat pekats ut som ansvarig för den 17-åriga svenskan Dagmar Hagelins försvinnande i januari 1977. Hagelins far Ragnar Hagelin bor sedan många år i Stockholm och även han har följt rättegången noga.

- Jag stannade nästan hela natten framför min dator och lyckades följa allt som hände där. Du kan tänka dig: efter 34 års kamp för att få rättvisa är det här en av de största stunderna i mitt liv, säger Ragnar Hagelin till TT.

Hur viktigt är det här för dig?
- Åh, jag kan inte finna riktiga ord för att beskriva mina tankar för dig eller för Sverige. Efter 34 års kamp. . . Ibland undrar jag hur jag har kunnat klara mig, säger 78-årige Ragnar Hagelin.

Dagmar Hagelins fall är ett av många som väntar på att få en separat rättegång i Argentina. Enligt officiella uppgifter ”försvann” minst 13 000 människor under militärdiktaturen. Många människorättsorganisationer uppskattar dock det egentliga antalet till uppemot 30 000.

Erik de la Reguera

Svenska Dagmar Hagelin kidnappades 1977

Den 17-åriga svenskan Dagmar Hagelin kidnappades av ett militärt kommando i Argentinas huvudstad Buenos Aires den 27 januari 1977. Hon hade åkt ut till förstaden El Palomar i Buenos Aires för att besöka väninnan Norma Burgos, men möttes i stället av civilklädda män som fört bort Burgos kvällen innan.

Hagelin försökte fly från sina angripare. När hon var på väg att runda ett gathörn blev hon skjuten. Den man som höll i pistolen har senare identifierats av vittnen som marinofficeren Alfredo Astiz.

Dagmar Hagelin fördes sedan till Marinens mekaniska skola, ESMA, dit även väninnan Norma Burgos förts. De båda vännerna träffades helt kort vid ett tillfälle. Då låg svenskan kedjad vid en säng, svårt misshandlad och med ett öppet sår i huvudet.

Norma Burgos överlevde tortyren på ESMA och kunde vittna om mötet. Men än i dag är det oklart vad som hände med Dagmar Hagelin sedan. Svenskans fall står i kö och väntas tas upp i en framtida rättegång.

Intensiv jakt på vänstern

Efter en statskupp i mars 1976 inledde militärjuntan en intensiv jakt på vänstergerillan Montoneros medlemmar. Snart hade den förvandlats till en ren utrotningskampanj riktad mot alla med vänstersympatier.

Efter återgången till demokrati 1983 ställdes de högsta juntaledarna inför rätta och dömdes till fängelsestraff, men 1990 fick de amnesti. Rättegångarna återupptogs 2005 och denna gång mot samtliga ansvariga. Hittills har ett fyrtiotal militärer dömts.

Publicerat i DN den 28 oktober 2011.