Kirchners storslam i Argentina

Har skrivit följande artiklar inför och efter valet i Argentina:

- Livstid väntar "den blonda dödsängeln" (23 okt)
- Rättegång gynnar Kirchner (23 okt)
- Lyckad reformpolitik bakom Kirchners seger (25 okt)

Valresultatet: Kirchner 54 procent, Binner 17 procent, Alfonsin 11 procent. Segermarginalen är den största sedan återgången till demokratin 1983. Allt tyder också på att Kirchner återfår kontrollen över kongressens båda kamrar, vilket gör maktutövandet betydligt smidigare för henne.

Bland reaktionerna i olika medier ställer sig många frågan om Kirchner verkligen kan upprätthålla Argentinas makalösa tillväxttakt. The Economist skriver att ekonomin är på väg att överhettas och att inflationen snart riskerar spinna iväg bortom all kontroll, vilket i och för sig har varit tidningens ståndpunkt i omkring fyra år nu. Då är nog Clarins oro över den stora sojaimportörern Kinas ekonomiska problem och Brasiliens avmattning frågor som Kirchner tar på större allvar.

Slutligen är det intressant att notera att en socialistisk kandidat (Binner) kom på andra plats i presidentvalet. Detta samtidigt som peronistpartiets traditionella antagonister, radikalerna, fick nöja sig med tredje plats. På sikt kan det leda till att landets politiska karta ritas om.