Klädd i vitt och helt tyst tog hon ton mot Castro

MEXICO CITY. En av grundarna av den kubanska oppositionsrörelsen Vita damerna, Laura Pollán, har avlidit efter en tids sjukdom. Dödsfallet kan leda till protester på Kuba, där den senaste tiden präglats av ekonomiska reformer och fortsatt repression mot oppositionella.

Att gå ut på gator och torg i Havanna och demonstrera mot Castroregimen är sedan länge förenat med uppenbar risk för att bli gripen, fängslad eller, som allra minst, få en snabb påhälsning av säkerhetspolisen. Det visste Laura Pollán när hon tillsammans med några väninnor 2003 bildade ”Las Damas de blanco”, Vita damerna, på Kuba.

Hon och de andra hade på nära håll fått se konsekvenserna av opposition på Kuba. De var anhöriga till 75 män som fängslats under 2003 för att bland annat ha deltagit i en namninsamling för konstitutionella förändringar på Kuba – något som i regimens ögon var högförräderi.

Laura Pollán började prata med de andra kvinnorna i väntrummet i fängelset Villa Marista. Tillsammans bestämde de sig för att anordna protester utanför kyrkan Santa Rita i Havanna varje söndag.

Jag rapporterade från en sådan demonstration 2007 och det var en upplevelse jag aldrig glömmer. När man är uppvuxen i ett demokratiskt land tänker man sig lätt att gatuprotester ska se ut på ett visst sett: med slagord, höjda nävar och människor som går mitt i gatan.

Det här var något annat. Ett fyrtiotal kvinnor klädda i vitt kom ut från en kyrka och gick på led på trottoaren längs en stor aveny. Ingen ropade några slagord. Ingen sa något överhuvudtaget. De bara gick där med blommor i händerna.

Ett hundratal meter bort satt några män i en bil och filmade oss. Det var säkerhetspolisen.

Trots övervakningen, hoten och förföljelserna gav Laura Pollán och de andra kvinnorna aldrig upp. För ett år sedan frigavs slutligen många av de politiska fångar som gripits 2003, efter påtryckningar från EU och katolska kyrkan.

Men Vita damerna har fortsatt kräva demokrati och yttrandefrihet. De har förvandlats till den mest kända oppositionsgruppen på Kuba. Så när beskedet om att Laura Pollán avlidit kom i fredags, var det därför många inom den underjordiska oppositionen som sörjde henne.

I dag befinner sig Kuba i djup ekonomisk kris. Regimen har inlett mindre ekonomiska reformer som gjort det möjligt för hundratusentals kubaner att starta småföretag.

Dessa småföretagare är inte lika beroende av regeringen som anställda i statliga bolag. Och på senare tid har protester börjat bryta ut på Kuba. De är fler nu. Och inte lika tysta. Men risken för att bli gripen av säkerhetspolisen, den finns kvar.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 16 oktober 2011.