Vinnare kämpar för kvinnors rätt

MEXICO CITY. Årets vinnare av Stieg Larsson-priset är den nicaraguanska kvinnorättsaktivisten Vilma Nuñez de Escorcia. Hon kämpar för kvinnors rättigheter i ett land där aborter är totalförbjudna och abortläkare kan få långa fängelsestraff.

DN fick en telefonintervju med en glad pristagare som hoppas att hennes tillvaro ska bli lite tryggare av den internationella uppmärksamheten.

-Ärligt talat visste jag inte mycket om Stieg Larsson innan jag fick beskedet häromdagen. Men nu har jag börjat läsa Milleniumtrilogin och visst verkar det finnas ett underliggande budskap i böckerna som har koppling till det vi gör här, säger Vilma Nuñez de Escorcia till DN på telefon.

Stieg Larsson-priset instiftades av Norstedts förlag och författarens far och bror för tre år sedan. I år är det första gången som prissumman på 200 000 kronor går till en person som lever utanför Sveriges gränser.

Den 72-åriga Vilma Nuñez de Escorcia är en veteran inom Nicaraguas kvinnorörelse. Hon stod på sandinisternas sida under störtandet av diktaturen 1979 och blev efter revolutionen utsedd till Nicaraguas första kvinnliga domare i högsta domstolen.

Den röda tråden i hennes engagemang har hela tiden varit kampen för kvinnors rättigheter.

- Redan som barn insåg jag att det finns ett strukturellt förtryck av kvinnor.

I dag leder hon organisationen Cenidh, som arbetar för att minska våldet mot kvinnor.

- Enbart i år har 65 kvinnor mördats i Nicaragua, en mycket hög siffra i ett så litet land.

För fyra år sedan kom sandinisternas ledare Daniel Ortega tillbaka till makten via valurnorna. Men Vilma Nuñez de Escorcia är numera en av hans fränaste kritiker.

- Ortega vann valet tack vare en pakt med den katolska kyrkan. Resultatet har blivit att abort i dag är totalförbjuden, säger hon.

Minst ett hundratal kvinnor dör varje år i Nicaragua till följd av illegala aborter. Kvinnor som gör abort och deras läkare kan dömas till långa fängelsestraff. Men mycket tyder på att Ortega väljs om i presidentvalet den 6 november.

- Hans styre blir alltmer auktoritärt. På senare tid har personangreppen mot mig ökat i de statliga medierna och de regelrätta hoten likaså. Så jag ser faktiskt det här priset som ett slags sköld, säger Vilma Nuñez de Escorcia.

Stieg Larsson-priset delas ut i Stockholm den 9 november.

Erik de la Reguera

Publicerat i Dagens Nyheter den 15 oktober 2011.