Twittrare dödades i Mexiko

MEXICO CITY. Den mexikanska maffians nya måltavlor är bloggare och twittrare. Två torterade och vanställda kroppar har hittats hängande från en bro i staden Nuevo Laredo vid gränsen till USA - bredvid ett anslag med hotelser mot nätaktivister.

Det makabra fyndet gjordes i tisdags kväll. De dödas identitet är ännu okänd, men myndigheterna uppger att rör sig om en kvinna i 20-årsåldern och en något äldre man.

Offren uppvisade tecken på bestialisk tortyr och föreföll ha blivit kallblodigt avrättade. Två dygn efter fyndet har ännu inte någon anhörig hört av sig till myndigheterna.

Ett anslag var uppsatt i närheten av liken. På det stod att läsa:

”Så här kommer det att gå för alla som publicerar lustiga saker på nätet. Det är bäst att ni lyssnar. För vi kommer att ta er.”

Specifika hot riktades mot bloggen ”Blog del Narco” och ett nätforum som fungerat som informationskanal för människor i delstaten Tamaulipas, som Nuevo Laredo tillhör.

Underskriften på anslaget gick heller inte att misstolka: ”Z” för Zetas. Det är ett brottssyndikat som bildades för ett tiotal år sedan av före detta elitsoldater. Numera är Zetas en av Mexikos mäktigaste kriminella organisationer, med närvaro längs hela den mexikanska och amerikanska östkusten, liksom i Centralamerika.

Basen för denna kriminella organisation är delstaten Tamaulipas. Där har de lokala medierna mutats och hotats till tystnad sedan flera år tillbaka.

Men situationen har förvärrats sedan ett krig mellan Zetas och deras tidigare allierade i Golfkartellen bröt ut i början på 2010. Tusentals har dödats i detta maffiakrig.

Bristen på tillförlitlig information har gjort Twitter och bloggar till medborgarnas bästa resurser när de söker trygghet i en brutal vardag. På twitterhashtags som #reynosafollow delar användare med sig av information och varningar.

Utan nätaktivisterna skulle mycket av det som pågår i Tamaulipas och andra delstater aldrig nå ut till omvärlden.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 17 september 2011.