Narkotikamaffian en valfråga i Guatemala

MEXICO CITY. Efter söndagens presidentval i Guatemala väntar nu en andra och avgörande valomgång. Klart är att den stora valfrågan blir kampen mot narkotikamaffian. Men i detta av fattigdom och våld plågade land är saker sällan så svartvita som de framställs på valmöten.

Den 60-årige före detta generalen Otto Pérez Molina fick flest röster i söndagens val, men nådde inte det magiska 50-procentsstreck som hade gett honom segern redan i första omgången.

Nu får han i stället finna sig i att möta tvåan, Manuel Baldizón, i en andra valomgång som ska hållas den 6 november.

Båda har fått vind i ryggen efter löften om hårda tag mot brottsligheten. Guatemala har en av världens högsta mordfrekvenser med 40 mord på 100 000 invånare. Men de ansvariga för våldet finns inte enbart i fattigkvarterens gäng.

När jag var i Guatemala City senast träffade jag en ung man som arbetade som bartender på restaurangkedjan Fridays i den flotta stadsdelen Zona 10. Han tjänade inte mycket, sa han, bara omkring 1 500 kronor i månaden. En nachotallrik på restaurangen kostade mer än vad han tjänade på en hel kväll.

Bland kunderna fanns delar av landets societet. Där fanns den spanskättade vita eliten. Men där fanns också en ny och växande grupp: maffians oligarker.

- De stannar till med stora bepansrade bilar och kommer in med vapnen dinglande från höften. Man behöver inte vara något geni för att lista ut vad de ägnar sig åt… men de ger mycket dricks, sa bartendern med ett snett leende.

De nyblivna kokainmiljonärerna har också för vana att ge generöst med ”dricks” när de finansierar valkampanjer. Den generositeten har gått så långt att statsvetare varnar för att det här kan bli valet då maffian slutligen tar steget in i maktens finrum.

Den gamla eliten är splittrad. Medan vissa kraftsamlar, förbereder sig andra för en strategisk allians. Ambivalensen märks också av hos de båda presidentkandidaterna.

Exgeneralen Pérez Molina har stöd av militäretablissemanget och flera av landets mäktigaste familjer för att sätta in militären mot maffian. Men efter ett Wikileaksavslöjande har han tvingats erkänna att han tidigare umgåtts med maffiafamiljen Mendoza.

Baldizón har gjort stor sak av att han vill att grova brottslingar avrättas – och gärna inför publik. Men han har sina rötter i Peten, en gränsprovins som till stor del kontrolleras av narkotikamaffian och där hans allierade är allt annat än oskuldsfulla lamm.

Fattigdomen och de djupa inkomstklyftorna då? Dem lämnar kandidaterna långt ned på agendan i detta guatemalanska val.

Erik de la Reguera

Publicerat i DN den 15 september 2011.